Noi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C

0
354

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca negocierile cu detinatorii de autorizatii de punere pe piata a tratamentelor fara interferon in vederea incheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C s-au finalizat cu succes. Asta inseamna ca, din luna septembrie, 13.000 de pacienti cu hepatita cronica virala C vor intra in noua etapa de tratament fara interferon. Printre acestia se numara 12.100 de pacienti cu fibroza F1, F2, F3, F4 (ciroza compensata), 750 de pacienti cu fibroza F4 si ciroza decompensata, 100 de pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa (indiferent de gradul de fibroza) si 50 de pacienti cu transplant hepatic si de alte organe (indiferent de gradul de fibroza).

in aceasta etapa vor fi disponibile trei scheme de tratament care vor putea oferi o solutie personalizata pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvata si durata tratamentului (intre 8 si 24 saptamani) va fi decisa de medicul curant in functie de starea clinica si particularitatile fiecarui caz. Cu acest prilej si avand in vedere ca numarul pacientilor eligibili pentru tratamentul fara interferon va creste considerabil fata de etapele anterioare, CNAS a anuntat deschiderea a doua noi centre pentru initierea si monitorizarea acestor tratamente, la Pitesti si Bacau. Astfel, numarul centrelor disponibile din tara se ridica la 13.

in zilele urmatoare, cei trei detinatori de autorizatii de punere pe piata cu care s-au purtat negocierile urmeaza sa depuna la sediul institutiei documentatia necesara pentru incheierea propriu-zisa a contractelor. in cadrul unui contract cost-volum-rezultat, detinatorul autorizatiei de punere pe piata a unui medicament se angajeaza sa furnizeze fie gratuit, fie cu un anumit pret negociat, un numar determinat de unitati pentru un numar determinat de pacienti, pe o anumita perioada de timp, in conditia atingerii unei tinte terapeutice stabilite. Presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, a declarat ca este pentru prima data cand contractele pentru tratamentul interferon-free al hepatitei virale cronice C s-au derulat cu mai multi detinatori de autorizatii de punere pe piata (trei), insa aceasta runda de negocieri s-a incheiat in „conditii mai avantajoase pentru CNAS si intr-un timp mult mai scurt decat in precedentele etape de tratament”. Negocierile au demarat la sfarstul lunii iunie, cand s-a incheiat etapa precedenta de tratament negociata prin contract cost-volum-rezultat.

Monica Georgescu

Articolul precedentAi unsprezece secunde ca sa spui ce te doare
Articolul următorNoi probleme cu valsartanul produs in China