Un test non-invaziv pentru depistarea si controlul diabetului la copil

0
263

Controlul glicemic este un pas important in controlul diabetului zaharat. Analiza glicemiei se face in prezent printr-un test de sange. insa un studiu publicat recent in Frontiers in Physiology propune o varianta alternativa, non-invaziva, de masurare a nivelurilor glucozei din organism. Autorii studiului au demonstrat ca anumite proteine din componenta salivei reflecta nivelul glucozei din sange, putand fi folosite pentru a identifica prezenta diabetului zaharat tip I la copii si adolescenti, chiar in absenta simptomelor clinice. Acest test non-invaziv ar putea reprezenta o varianta alternativa de monitorizare glicemica in special pentru pacientii pediatrici, in cazul carora complianta la testarea standard poate fi scazuta.

Mai multe studii clinice anterioare au demonstrat ca proteinele din componenta salivei sunt afectate de anumite patologii. Un grup de cercetatori din Atena a folosit un spectrometru de masa de rezolutie inalta pentru a analiza mostre de saliva ale unor copii si adolescenti cu diabet zaharat de tip I, dar si ale unor subiecti sanatosi – acestia au reprezentat grupul de control. Ei au reusit sa identifice si sa cuantifice peste doua mii de proteine diferite in saliva acestor subiecti. Acesta este poate meritul principal al studiului, care ofera astfel cea mai complexa reprezentare de pana acum a proteinelor din componenta salivei. Pe de alta parte, desi ofera rezultate foarte interesante, studiul a fost efectuat pe un esantion mic – doar 36 de persoane au fost inrolate. Acestea au fost impartite in trei grupuri: 12 pacienti cu diabet zaharat tip I si cu un control glicemic neadecvat, 12 pacienti cu diabet zaharat tip I si control glicemic bun si lotul de control, format din 12 persoane sanatoase.

Cercetatorii au descoperit ca profilul proteinelor din saliva subiectilor cu diabet zaharat tip I, dar cu un control glicemic bun, este similar cu cel al pacientilor sanatosi. Pe de alta parte, pacientii cu dibet zaharat si un control glicemic neadecvat aveau nivele modificate ale acestor proteine. Diferentele principale au fost identificate in cazul unor proteine cu rol important in declansarea proceselor inflamatoare, coagularea sangelui si elasticitatea vaselor de sange – toate acestea fiind procese afectate de nivelurile mari ale glucozei din sange, contribuind in timp la aparitia celor mai cunoscute complicatii ale diabetului. Aceste descoperiri sugereaza ca testarea proteinelor din saliva in cazul diabeticilor poate fi utila atat pentru controlul si monitorizarea glicemiei, cat si pentru prevenirea si diagnosticarea timpurie a complicatiilor acestei boli.

Pentru a-si dovedi utilitatea in practica clinica, aceasta metoda va trebui sa fie testata in continuare, in studii clinice de mai mare amploare. Perspectiva unui test non-invaziv care sa masoare nivelul glicemiei este cu siguranta una binevenita. Pana atunci insa, testul clasic, care masoara valoarea glicemiei cu o singura picatura de sange, ramane standardul in monitorizarea glicemiei pacientilor cu diabet zaharat.

Monica Georgescu

Articolul precedentAi unsprezece secunde ca sa spui ce te doare
Articolul următorNoi probleme cu valsartanul produs in China