Nicolaescu: Romania are cel mai bun program in ceea ce priveste HIV/SIDA

0
208

Romania are unul din cele mai bune programe in ceea ce priveste preventia si tratamentul pentru HIV/SIDA, a subliniat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu prilejul deschiderii Centrului de informare si consiliere in cadrul Spitalul „Victor Babes”, „Noi si ceilalti”.

El a precizat ca anul trecut au fost alocati pentru pacientii infectati cu HIV, 31 de milioane de euro, precizand ca infiintarea acestui centru este extrem de utila intrucat contribuie la o informare mai buna si o consiliere a celor afectati.

Eugen Nicolaescu s-a referit si la cazuistica dinainte de ’89, Romania fiind singura tara care a avut cele mai multe cazuri de HIV si boala SIDA la copii. Dupa ’90 au fost luate masuri si numarul copiilor afectati a scazut, problema care este preocupanta in acest moment este transmiterea de la mama la fat. intre timp copiii au crescut si au devenit adolescenti si tineri si pentru aceasta au nevoie de programe de integrare sociala si de imbunatatire a calitatii vietii, a subliniat ministrul.
El a mentionat ca exista un parteneriat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bugetul este dublu anul acesta pentru acest program, Romania fiind printre putinele tari din lume si unica in Europa care a inteles importanta accesului la tratament gratuit. in prezent sunt circa 8.000 de persoane cuprinse in program.

Ministrul Sanatatii a facut referire si la strategia pe care o are in vedere Ministerul in ceea ce priveste abordarea acestei problematici. El a mentionat descentralizarea programului si procurarea medicamentelor din farmaciile cu circuit deschis, ceea ce a dus la reducerea birocratiei si chiar la economii.

Strategia are in vedere pastrarea confidentialitatii atat pre si post operare, cresterea numarului persoanelor care se testeaza, mai ales a mamelor gravide, asta pentru a preveni o eventuala problema de transmitere de la mama la fat.
Eugen Nicolaescu a amintit si de faptul ca Romania este alaturi de alte trei tari – Cehia, Ungaria, Portugalia, initiatoarea unui grup de lucru care sa sensibilizeze marile companii sa reduca preturile la medicatia pentru HIV/SIDA, care este foarte scumpa.

Numarul cazurilor noi a scazut foarte mult, a subliniat dr. Maria Mardarescu de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”. Ea a mentionat ca daca in anii 1990, 1995, 2000, erau cam intre 50 si 750 de cazuri noi pe an, in martie anul acesta numarul cazurilor a fost de numai de 59, ceea ce inseamna ca masurile luate au fost bune.

Dr. Maria Mardarescu a subliniat importanta supravegherii femeii gravide astfel incat sa fie evitata transmiterea maladiei de la mama la fat. in acest sens a precizat ca este necesara testarea gravidelor, mentionand ca mamele care sunt seropozitive trebuie sa se gandeasca mai bine daca vor sau nu sa faca un copil, stiut fiind ca tratamentul pe care-l urmeaza va trebui administrat si pentru nou-nascut.
Ea accentuat asupra faptului ca in Romania sunt foarte multe cupluri discordante, in care unul din membrii cuplului este seropozitiv iar celalalt seronegativ. Importanta este activitatea de planning familial, dezvoltarea de servicii specializate in acest sens si primirea de informatii pentru tinerele mame.

Centrul de consiliere si informatii, care s-a deschis la Spitalul „Victor Babes”, asigura accesul persoanelor afectate la legislatia in domeniu, la drepturile pe care le au si le faciliteaza accesul la servicii specializate.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBani pentru mancare in schimbul renuntarii la fumat
Articolul următorDurerea