Unitatile sanitare ar putea fi obligate sa aiba birouri de presa

0
249

Unitatile sanitare ar putea fi obligate sa aiba departamente, birouri sau persoane pentru relatia cu presa, in acest sens fiind supus dezbaterii publice un regulament care prevede ca declaratiile de presa, conferintele de presa sa se organizeze ori de cate ori reprezentantii unitatii sanitare au de comunicat informatii de interes public sau in functie de evenimentele aflate in desfasurare.

De asemenea, potrivit aceluiasi regulament, este obligatoriu sa se realizeze conferinte sau declaratii de presa atunci cand are loc un eveniment special, accidente rutiere, accidente de munca sau casnice, suspiciuni de epidemii, evenimente internationale care pot afecta Romania, pacienti, persoane publice, dar numai cu acordul acestora din urma.

La conferintele sau declaratiile de presa vor participa, pe langa conducerea spitalului si purtatorul de cuvant, toate persoanele implicate in rezolvarea cazului respectiv.
Regulamentul mai prevede ca este obligatoriu sa se emita un comunicat de presa atunci cand are loc un eveniment special ori atunci cand exista mai multe solicitari in presa pe acelasi subiect.

in ceea ce priveste interviurile, acestea se acorda numai de catre persoanele desemnate de conducerea unitatii sanitare, intr-un cadru organizat, la sediul unitatii sanitare sau intr-un spatiu amenajat special pentru presa.
Salariatii care acorda declaratii presei in numele unitatii sanitare fara a fi mandatati de conducere in acest sens isi asuma intreaga responsabilitate.

Privitor la accesul mass-media in incinta unitatilor sanitare, actul normativ prevede ca este permis accesul numai reprezentantilor mass-media care au acordul conducerii unitatii, care va stabili persoanele carora li se pot lua interviuri, dar si conditiile in care se iau interviuri.
in cazul unor evenimente deosebite si neprevazute care pot genera o situatie de criza, biroul de relatii publice are obligatia de a stabili conditiile in care se va face accesul mass-media in incinta unitatii.
Este interzisa filmarea sau inregistrarea audio in locurile din unitatile spitalicesti care presupun conditii speciale, cum ar fi unitatile de primiri urgente, blocurile operatorii, reanimare, dar si in locurile care presupun conditii speciale de igiena si de sterilizare.
Regulamentul aflat in dezbatere publica prevede si sanctiuni aplicabile persoanelor care au savarsit o abatere disciplinara in cazul relatiilor cu mass-media.

Abaterea disciplinara, potrivit regulamentului, consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca, dispozitiile conducatorilor ierarhici.
intre sanctiunile disciplinare prevazute se afla avertismentul scris, suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce poate depasi zece zile lucratoare, retrogradarea din functie, reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% si/sau, dupa caz, a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBani pentru mancare in schimbul renuntarii la fumat
Articolul următorDurerea