Caravana pentru depistarea afectiunilor oculare

0
239

La caravana pentru depistarea afectiunilor oculare care pana acum a fost la Timisoara si Targu Jiu s-au prezentat 2.000 de persoane, dintre care doar 500 au fost consultate.

La 30% dintre cei consultati s-a depistat degenerescenta maculara, o afectiune care poate duce la orbire. 80% dintre cei descoperiti nu stiau ca au aceasta afectiune. De aceasta boala sunt afectate 500.000 de persoane cu varste de peste 50-60 de ani.
Caravana, care in prezent se afla in Bucuresti, la intrarea in Parcul Tineretului, acorda consultatii intre orele 9,00 si 18,00 si urmeaza sa se deplaseze la Sibiu, Brasov, Bacau, Baia Mare, Oradea.

Aceasta caravana s-a putut face cu ajutorul Valmedica si cu cooperarea Bausch&Lomb, care este membru al Vision 2020, o initiativa globala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, menita sa reduca numarul persoanelor care vor fi afectate de orbire.
Degenerescenta maculara are drept simptom pierderea acuitatii vizuale, persoanele afectate vad liniile drepte ondulate, si are mai multe stadii de evolutie, de la incipient pana la foarte grav, cand nu se mai poate face nimic.

Aceasta boala afecteaza macula ochiului si este mai intalnita in mediile industrializate, in orase, si mai frecventa la femei.
Factorii de risc care pot fi ocoliti sunt fumatul, dieta, expunerea la soare. Efectuarea de exercitii este la fel de importanta, dar si utilizarea de suplimenti nutritivi.
Afectiunea afecteaza peste 150 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care 57 de milioane sunt europeni, cu varste de peste 65 de ani.

Toate persoanele peste 50 de ani ar trebui sa faca un consult oftalmologic, a subliniat prof. dr. Benone Carstocea. El a mentionat ca boala este principala cauza de orbire a persoanelor de peste 50 de ani si de aceea trebuie ca oamenii sa mearga la control.
Potrivit unui sondaj efectuat pe 5.000 de persoane de 40 de ani, 64,7% dintre acestia au raspuns ca in proportie de 55,3% prefera sa aiba un atac de cord in loc de orbire, 44,6% ar prefera sa faca diabet decat sa-si piarda vederea si, ca un paradox, 80% dintre au spus ca nu cunosc acesta boala, desi sunt preocupati de pierderea vederii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBani pentru mancare in schimbul renuntarii la fumat
Articolul următorDurerea