Nicolaescu a prezentat starea sistemului sanitar dupa trei ani de reforma

0
260

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a prezentat intr-o videoconferinta, starea sistemului sanitar dupa trei ani de reforma.
Potrivit ministrului, cheltuielile publice pentru sanatate s-au majorat semnificativ inca din primul an de mandat, cresterea fiind de 33% in anii 2005 si 2006, de 75% in 2007 si de 129,4% in 2008.

Nicolaescu a reliefat si ca ponderea cheltuielilor pentru sanatate in PIB a crescut progresiv, ajungand in 2008 la 4,1%, fata de 3,8 % in 2007 si 3,7% in 2004.
Ministrul a accentuat faptul ca medicina preventiva este fundamentul reformei sistemului sanitar. in consecinta, sumele pentru asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate au fost majorate cu 88,3%, de la 547,9 milioane lei in anul 2004, la 1031,9 milioane lei in 2007 (fara sumele aferente programului national de evaluare).

Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei (PNESS) in asistenta medicala primara este inceputul medicinei preventive in Romania, a subliniat Eugen Nicolaescu.
in urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 4.114.969 de persoane cu risc de imbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate. 30% din cei evaluati prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat, 7% prezinta riscul aparitiei unei afectiuni cardiovasculare iar pe locul trei se afla riscul de imbolnavire printr-o afectiune oncologica.

Ministrul a precizat ca Programul PNESS reprezinta fundamentul viitoarelor politici si programe de preventie.
Astfel, in trimestrul IV al acestui an va incepe vaccinarea pentru HPV, virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin, pentru fetitele de clasa a IV-a. Tot din toamna acestui an, va incepe implementarea. Femeile din grupa-tinta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin, care va dura trei ani, pentru acest an fondurile fiind deja alocate.
Eugen Nicolaescu s-a referit si la cresterile salariale din domeniu pentru asigurarea stabilitatii in sistemul sanitar. El a amintit ca pentru a motiva medicii sa ramana in zonele defavorizate, incepand cu luna iulie, administratia publica locala are posibilitatea sa acorde facilitati si stimulente aferente instalarii unui medic, infiintarii si functionarii cabinetului medical si, de asemenea, s-a creat posibilitatea efectuarii de investitii publice, din bugetul de stat, in infrastructura medicala din mediul rural.

O realizare importanta reliefata de ministrul Sanatatii este asistenta medicala de urgenta, care este gratuita pentru toti cetatenii, indiferent daca sunt sau nu asigurati. A fost creat si consolidat sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. S-au infiintat structuri integrate pentru asigurarea urgentelor, respectiv Unitati de Primiri Urgente (UPU) – Servicii Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) in 21 de judete si in Bucuresti.

Totodata, numarul echipajelor de interventie a crescut de la 30 in 2005, la 120 in 2008, urmand ca in anul 2009 numarul acestora sa fie sporit cu inca 150 de echipaje. Capitala dispune in prezent de 30 de echipaje.

Ca o consecinta a acestor masuri, a crescut capacitatea de interventie a structurilor de urgenta, calitatea actului medical prestat si, extrem de important, a scazut timpul de reactie la solicitari. Astfel, timpul de reactie pentru echipajele de prim-ajutor este de 8 minute pentru orase si 12 minute pentru judet iar pentru echipajele de reanimare este de 20 de minute in judet. Cu aceste rezultate, au fost devansate angajamentele asumate pentru anul 2014.

in ceea ce priveste dotarile, ministrul a amintit dotarea cu echipamente medicale moderne si performante a 63 de UPU si 250 de CPU si camere de garda, in valoare 167,7 milioane euro, asigurand astfel servicii la standarde europene.

in 2007 a avut loc cel mai amplu program de dotare cu aparatura medicala – apreciat de Nicolaescu ca fara precedent in ultimii 30 de ani – a unitatilor sanitare, care s-a concretizat prin achizitia de aparatura medicala si aparatura medicala de inalta performanta: 103 instalatii de tratare speciala a aerului; 117 aparate radiologie fixa; 10 aparate medicina nucleara gamma camera; 6 angiografe; 42 camere frig si grupuri electrogene; 80 instalatii sterilizare cu plasma; 22 computere tomograf; 6 RMN; 120 analizoare automate de hematologie; 200 instalatii sterilizare; 40 seturi echipamente si instrumentar de chirurgie laparoscopica; 30 linii artroscopice; 21 endoproteze.

Valoarea acestor achizitii se ridica la 3.234 mii lei si seria lor a continuat in acest an cu 339 aparate de anestezie, 250 aparate de ventilatie artificiala, 100 ecografe, 9 angiografe interventii cardiovasculare, vasculare si nevasculare, 60 electroencefalografe; 2 RMN tip Open; 70 instalatii sterilizare cu abur capacitate medie.

in opinia ministrului Eugen Nicolaescu, sunt create toate conditiile pentru a trece la modernizarea infrastructurii, prin constructia de noi unitati medicale, reabilitarea, extinderea si modernizarea unor unitati existente si pentru realizarea tuturor prevederilor asumate prin Programul de Guvernare.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentParintii adoptivi prefera copiii sub doi ani
Articolul următorConferinta interactiva Dr. T. Berry Brazelton