sange

Scopul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

“Ziua Mondială a Donatorului reprezintă o ocazie  de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le mulțumi, încă o dată, donatorilor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate. Astăzi salut și efortul depus de colegii mei din centrele de transfuzii pentru a asigura necesarul colectei în special în această perioadă. Este nevoie de o reorganizare din temelii a acestui domeniu și de schimbarea legislatiei”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății încurajează donarea benevolă de sânge și îndeamnă cetățenii să doneze benevol.

În țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli, mai transmite MS.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge este ”Sângele salvează sigur vieți” și se desfășoară sub sloganul ”Donează sânge și fă din lume un loc mai sănătos”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ideea acestui slogan este de a conștienza că fiecare om poate contribui, prin donarea de sânge, la îmbunătățirea stării de sănătate a celor aflați în suferință.

Campania din acest an vine în semn de mulțumire pentru voluntarii care donează sânge pentru ca alte vieți să fie salvate, dar și pentru a sensibiliza asupra necesității donațiilor periodice de sânge.

OMS arată că la nivel mondial sunt colectate aproximativ 118,4 milioane de donații de sânge, 40% dintre acestea fiind în țările cu venituri mari, țări ce adăpostesc 16% din populația lumii.