Astăzi, 14 iunie, este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge este ”Sângele salvează sigur vieți” și se desfășoară sub sloganul ”Donează sânge și fă din lume un loc mai sănătos”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ideea acestui slogan este de a conștienza că fiecare om poate contribui, prin donarea de sânge, la îmbunătățirea stării de sănătate a celor aflați în suferință.

Campania din acest an vine în semn de mulțumire pentru voluntarii care donează sânge pentru ca alte vieți să fie salvate, dar și pentru a sensibiliza asupra necesității donațiilor periodice de sânge.

OMS arată că la nivel mondial sunt colectate aproximativ 118,4 milioane de donații de sânge, 40% dintre acestea fiind în țările cu venituri mari, țări ce adăpostesc 16% din populația lumii.

În cee ace privește categoriile către care merg donațiile, în țările cu venituri mici până la 54% din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani. Iar asta în timp ce în țările cu venituri mari, cel mai frecvent grup de pacienți transfuzat are vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 75% din toate transfuziile, mai arată OMS.

Datele arată că, la nivel global, 33% din donațiile de sânge sunt date de femei. Însă acest aspect variază foarte mult. De exemplu, în 14 din cele 111 țări raportoare, mai puțin de
10% din donații sunt date de donatori de sex feminin.