Nanomagneti folositi in tratarea diferitelor tipuri de cancer

0
303

Niste micute particule magnetice produse de anumite bacterii pot fi folosite in lupta impotriva cancerului, conform unei echipe de cercetatori de la University of Edinburgh care au reusit sa descopere o metoda prin care sa-i faca pe acesti nanomagneti mai puternici, informeaza BBC online consultat de Agerpres.

Nanomagnetii produsi de bacterii sunt mai buni decat cei realizati artificial pentru ca au o forma si o marime uniforma, conform studiului publicat de revista Nature Nanotechnology. Obiectivul cercetatorilor este sa reuseasca sa ghideze nanomagnetii in zona tumorilor maligne pentru a le distruge.

Acesti magneti naturali sunt produsi de bacterii care asimileaza fierul din jurul lor, transformandu-l in particule magnetizate. Aceste bacterii folosesc nanomagnetii ca pe o busola, orientandu-se spre medii bogate in oxigen.

Pentru ca nanoparticulele sa fie folosite in medicina este nevoie ca acestea sa aiba forme si dimensiuni uniforme, iar particulele produse de bacterii sunt perfecte din acest punct de vedere, a declarat Dr. Sarah Staniland, coordonatoarea acestui studiu.

Oamenii de stiinta de la Edinburgh University au cultivat bacterii in medii ce contineau o mixtura de cobalt si fier, amestec in care cobaltul era predominant. Acest adaos de cobalt a avut ca rezultat o crestere a puterii nanomagnetilor de 36-45%, ceea ce inseamna ca acestia isi pastreaza proprietatile magnetice timp mai indelungat dupa ce sunt scosi dintr-un camp magnetic. Proprietatea acestor magneti de a-si pastra magnetizarea timp mai indelungat deschide calea pentru folosirea lor impotriva cancerului, urmand sa fie ghidati pana in apropierea tumorilor pe cale magnetica.

Odata ajunsi in proximitatea celulelor canceroase cercetatorii sustin ca prin aplicarea unui magnet ce genereaza un camp de sens opus, nanomagnetii se vor incalzi, distrugand in acest proces celulele tumorale din apropiere.

De asemenea, acesti nanomagneti ar putea fi folositi pentru a transporta anumite medicamente direct in zona tumorala.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPielea unei broaste sud-americane ofera noi sperante pentru tratarea diabetului
Articolul următorCursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat