Cursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat

0
598

Ortodontia este acea parte a medicini dentare care se ocupa cu indreptatul dintilor si cu corectarea muscaturii), fiind un domeniu care cunoaste o dezvoltare tot mai mare in zilele noastre.

Cursurile stomatologice se adreseaza medicilor la specializare, dar si medicilor specialisti si primari in ortodontie si au un preponderent caracter practic.

In cadrul acestora, fiecare cursant primeste un typodont – un dispozitiv articulat ce simuleaza aparatul dento-maxilar. In alveolele de ceara ale „pacientului” sunt montati dinti de metal, care au bracket-uri colate. Dintii de metal sunt astfel montati la nivelul typodontului incat simulzeaza un model de anomalie dento-maxilara. Cursantul primeste informatii teoretice despre cum trebuie abordata anomalia si apoi face exact acele indoituri in arc care determina corectarea pozitiei dintilor si a muscaturii pacientului. Dupa ce arcurile au fost legate in bracket-uri, typodontul se cufunda intr-un vas cu apa calda, ceara se ramoleste si permite deplasarea dintilor metalici in sensul informatiilor imprimate de arc. Astfel se verifica corectitudinea informatiilor inscrise pe arcuri si este posibil un autocontrol permanent al cursantilor asupra manevrelor pe care le executa.

O astfel de simulare „in vitro” a tratamentului anomaliilor dento-maxilare permite, pe de o parte, deprinderea corecta si completa a manevrelor terapeutice de catre cursanti, iar pe de alta parte, reduce simtitor riscul de accidente in tratamentul cazurilor reale.

Cursurile sunt sustinute de nume mari din domeniul stomatologiei: Prof. Univ. Dr. Dragos Stanciu, Decanul Facultatii de Medicina Dentara, U.M.F „Carol Davila” Bucuresti si Presedintele Asociatiei Nationale Romane de Ortodontie; Prof. Dr. Andre Horn, fostul presedinte al S.F.O.D.F.; Dr. Isabelle Jegou, instructor al Fundatiei Tweed si instructor EPGET; Asist. Univ. Dr. Anca Temelcea, medic specialist ortodont; Asist. Univ. Dr. Radu Stanciu, medic specialist ortodont; Asist. Univ. Dr. Oana Eftene, medic specialist ortodont; Sef Lucrari Dr. Manuela Popescu, medic primar ortodont; Dr. Ileana Simion, medic specialist ortodont; Asist. Univ. Dr. Nina Duta, medic specialist ortodont, Dr. Vlad Roman, medic specialist ortodont.

Tehnicile de baza ale ortodontiei fixe sunt, in momentul de fata, principalele metode prin care medicul specialist sau primar ortodont reda pacientului nu numai functionalitatea corecta a aparatului dentaro-maxial, dar si un zambet placut.

Articolul precedentNanomagneti folositi in tratarea diferitelor tipuri de cancer
Articolul următorNasterea prin cezariana a unei perechi de tripleti