Muzica la maxim ne lasa fara auz

0
177

Persoanele care asculta mai mult de o ora pe zi muzica la casti, la volum ridicat, risca sa isi piarda auzul in cinci ani.

Cercetarile arata ca peste jumatate din utilizatorii de MP3 Playere isi pierd auzul din cauza folosirii frecvente, a acestor aparate, la volum ridicat. Utilizatorii de MP3 Playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 decibeli (adica mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca).

Cei mai expusi sunt tinerii si copiii. in Romania, din ce in ce mai multe persoane se prezinta la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului ca asculta muzica la casti cu nivelul sonor dat la maximum. Medicul Primar ORL Codrut Sarafoleanu a precizat ca, daca nivelul sonor din casti nu este foarte mare, persoanele care asculta muzica in acest mod nu sunt predispuse la riscul de a avea probleme cu auzul; in schimb, daca muzica este ascultata foarte tare (la volum maxim), efectele negative pot aparea in cativa ani de zile si pot duce la pierderea auzului.

Statisticile arata ca, in ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos: in general se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playerele portabile. Numai in ultimii patru ani au fost estimate vanzari de 184-246 milioane de dispozitive audio portabile si 124-165 milioane de MP3 Playere.

Articolul precedentRomania, in plina criza de medicamente
Articolul următorMajoritatea copiilor prescolari din Romania au o alimentatie nesanatoasa