Sugarii si copiii mici afectati de un nou virus respirator

0
290

Cercetarile arata faptul ca, tot mai multi copii nascuti prematur mor anual din cauza virusului sinctial respirator (VRS) sau a complicatiilor acestuia.

La nivel mondial VRS este recunoscut, in prezent, ca fiind principala cauza a declansarii afectiunilor severe ale cailor respiratorii la sugari si copii.

Statisticile arata ca 90% din spitalizarile pentru bronsita si pana la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt cauzate de VRS. Exista din ce in ce mai multe dovezi privind relatia dintre infectia cu VRS in copilarie si problemele respiratorii la adulti, de tip wheezing recurent (suieratura respiratorie acuta, pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie) si astm bronsic. Bebelusii prematuri sunt in mod deosebit vulnerabili la VRS, datorita plamanilor subdezvoltati si nivelului scazut de anticorpi. Infectiile VRS apar in epidemii sezoniere anuale care incep iarna si dureaza pana la inceputul primaverii.

A fost lansat un nou medicament, Synagis, care reduce in mod semnificativ spitalizarile cauzate de VRS, cu 55% la copiii prematuri si la cei cu boli pulmonare cronice si cu 45% la copii cu boli cardiace coronariene. Synagis este primul anticorp monoclonal din lume folosit in pediatrie, care previne infectiile respiratorii grave determinate de VRS la copiii cu risc crescut (prematuri, cu boli pulmonare cronice, cu afectiuni cardiace congenitale sau cu deficit imun datorat diverselor cauze HIV). Prima doza de Synagis este recomandata inainte de sezonul VRS. Tratamentul incepe in octombrie, se termina in martie si consta in administrarea unei infectii pe luna. Doza recomandata este de 50mg sau 100mg.

VRS prezinta la inceput simptome asemanatoare unei raceli, cum ar fi febra, nas infundat sau tuse, majoritatea copiilor revenindu-si in 8-15 zile. Totusi, copiii cu risc crescut la infectia cu VRS pot dezvolta complicatii respiratorii grave.

Articolul precedentRomania, in plina criza de medicamente
Articolul următorMajoritatea copiilor prescolari din Romania au o alimentatie nesanatoasa