MS: Se ieftinesc medicamentele iesite de sub patent din martie 2017. Reducerea pretului va fi facuta treptat

0
321

Medicamentele inovatoare eliberate cu prescriptie medicala, care isi pierd patentul, se vor ieftini in trei etape, incepand cu 2017, a anuntat astazi ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, in cadrul unei conferinte de presa. Ieftinirea acestor medicamente este prevazuta intr-o Hotarare de Guvern, pusa in dezbatere publica astazi si care va fi discutata in sedinta de Guvern de miercurea viitoare, 19 octombrie. Hotararea de Guvern ar urma sa abroge Ordinul nr. 703/2015 care ar fi trebuit sa intre in vigoare, la noiembrie 2016 dupa mai multe amanari si care prevedea o ieftinire a acestor medicamente cu 35%.

Reducerea pretului medicamentelor inovatoare iesite de sub patent va fi facuta treptat, astfel incat sa se amortizeze efectul ieftinirii si sa fie evitata o criza cauzata de lipsa medicamentelor, a explicat ministrul Sanatatii.

Astfel, ieftinirea va avea loc gradual, incepand cel mai probabil cu martie 2017 cand va fi aplicata o scadere cu 10%, urmata de o scadere cu 10% in 2018 si cu 15% in 2019.

Noua metodologie de calcul al preturilor medicamentelor care isi pierd patentul va fi aplicata retrospectiv, astfel ca sub incidenta Hotararii de Guvern vor intra 452 de produse medicamentoase (n.r. produsele medicamentoase sunt considerate urmatoarele: produsele farmaceutice, substantele active si auxiliare, preparatele magistrale si oficinale, produsele biologice de uz uman, produsele stomatologice, produsele homeopate), au explicat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

O metodologie distincta de pret va fi aplicata celor mai ieftine medicamente generice, care sunt pe piata de foarte multi ani, aflate si pe lista medicamentelor esentiale stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii si care acopera nevoile prioritare, din punct de vedere al patologiilor care afecteaza sanatatea populationala.

in acest sens, ministrul Sanatatii a explicat ca este vorba despre 56 de medicamente generice, care sunt compensate 100% de catre Casa Nationala de Sanatate si carora li se va aplica o politica de pret diferita, asa incat in cazul acestora va putea fi vorba despre o crestere a pretului cu pana la 20%. Dintre cele 56 de medicamente, peste 50% costa mai putin de 50 de lei, in momentul de fata, in timp ce aproximativ 31% costa sub 25 de lei.

Din iunie 2015 si pana la finalul lunii mai 2016, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a primit 1047 de notificari de retragere de pe piata a unor produse medicamentoase, motivele incluzand scaderea pretului sau alte motive comerciale.

Articolul precedent(P) Importanta sanatatii picioarelor in viata de sportiv
Articolul următorMS: Programul de vaccinare a copiilor se va face conform schemei nationale de vaccinare din a doua partea a lunii octombrie