Specialist: Fibromul uterin, o problema care incepe sa afecteze femeile tinere

0
55

Multe femei tinere ignora menstruatia dureroasa, balonarea si constipatia, adica unele dintre simptome comune ale fibromului uterin. Aceasta si din cauza unei conceptii gresite conform carora fibroamele uterine afecteaza doar femeile mai in varsta, simptomele fiind trecute, astfel, cu vederea.

„Fibromul uterin este o tumora benigna care se localizeaza in uter si este compus din aceleasi fibre musculare netede ca peretele uterin, insa acestea sunt mult mai dense decat cele normale care au de obicei forma rotunda. Acest lucru este cauzat de variatiile la nivelul productiei de estrogen si progesteron, de aceea afectiunea apare foarte frecvent la varste fragede”, a explicat dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie intr-un comunicat de presa.

Simptomele fibroamelor uterine depind foarte mult de localizarea acestora – peretele uterului, cavitatea uterului sau invelisul acestuia.

Ad in title

„Daca am asemana uterul cu un avocado, coaja poate fi comparata cu invelisul uterului, pulpa de avocado – peretele uterului, iar samburele de avocado poate fi comparat cu cavitatea uterului. Astfel fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului si poate provoca diferite simptome. Simptomele fibromului includ sangerarile abundente in timpul menstruatiei; crampele inainte si dupa menstruatie; constipatia; urinarea frecventa; cresterea dimensiunilor abdominale”, a precizat dr. Silviu Istoc.

Pentru diagnosticul exact al femeilor cu fibrom uterin sunt necesare investigatii medicale atat pentru determinarea existentei acestei tumori benigne, precum si pozitionarea acestuia. De asemenea, ginecologul mentioneaza ca simptomele pe care o pacienta le prezinta nu pot fi decisive pentru diagnosticare.

„De aceea, medicul trebuie sa faca un examen fizic si o ecografie inainte de a oferi un verdict final si un tratament. Tratamentul oferit de medicul specialist depinde de varsta pacientei, de dorintele viitoare de fertilitate, de numarul si dimensiunea fibroamelor si de simptomele prezente”, indica dr. Silviu Istoc.

Conform informarii, ginecologul stabileste tratamentul impreuna cu pacienta – medicul trebuie sa tina cont de situatia in care tanara doreste sa devina mamica dupa tratarea fibromului uterin.

„in mod normal, in cazul femeilor la varste tinere, fertilitatea este o problema si aceste femei sunt dornice de a ramane insarcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame uterine simptomatice mari, miomectomia este o solutie care implica indepartarea fibroamelor printr-o incizie abdominala. Aceste fibroame pot fi eliminate laparoscopic sau robotic prin incizii mici in piele cu ajutorul mai multor porturi. Şansele de a ramane insarcinata sunt intotdeauna mai mari prin efectuarea interventiei laparoscopice decat prin operatia deschisa. in cazul celei din urma apar anumite aderente, niste cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompele uterine si pot cauza infertilitatea. Operatia este, din punct de vedere tehnic, una dintre cele mai dificile interventii laparoscopice, mai ales in cazurile in care dimensiunea fibromului uterin este foarte mare”, a mai explicat specialistul.

O alta metoda de tratament o reprezinta embolizarea arterelor uterine, adica o interventie ce implica blocarea arterelor uterine – principala sursa de sange la nivelul uterului. Potrivit precizarilor ginecologului, atunci cand se recurge la embolizarea arterelor uterine, fibroamele uterine se pot reduce treptat din dimensiuni. Aceasta metoda nu este recomandata femeilor care doresc sa ramana ulterior insarcinate – exista risc crescut de avorturi spontane din cauza ca se intrerupe alimentarea cu sange a uterului. in functie de dimensiunea fibromului uterin, interventia poate dura pana la 3-4 ore, iar recuperarea este foarte rapida – in doar doua zile pacienta fiind externata, se mentioneaza in comunicatul de presa.

in situatia in care fibroamele uterine sunt mici, iar femeia nu prezinta niciun simptom, atunci se recomanda punerea sub observatie a pacientei. in perioada de observatie medicul poate prescrie medicamente speciale care sa reduca efectele negative ale eventualelor simptome.

Articolul precedent(P) Importanta sanatatii picioarelor in viata de sportiv
Articolul următorMS: Programul de vaccinare a copiilor se va face conform schemei nationale de vaccinare din a doua partea a lunii octombrie