MS: Remuneratia medicilor care efectueaza garzi a crescut cu pana la 90%

0
441

Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%, de la 1 octombrie 2016, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) 20/2016, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Plata garzilor suplimentare pentru medici se face prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016. Aceasta plata majorata pentru garzile efectuate din 1 octombrie va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie 2016, se mai arata in comunicatul de presa al MS.

Astfel, garda unui medic primar, gradatia 5, care are un spor de 25% va fi platita in zilele lucratoare (luni-vineri) cu 781 de lei brut sau cu 1.094 de lei brut, daca are un spor de 75%. De asemenea, daca acelasi medic va efectua garda in zilele de sambata, duminica sau sarbatori legale, venitul acestuia va ajunge la 1.667 de lei brut.

in cazul unui medic specialist, gradatia 5, care beneficiaza de un spor de 25%, acesta va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut sau 860 de lei brut, daca are un spor de 75%. Pentru garzile efectuate din week-end si in zilele declarate sarbatori legale va primi 1.310 lei brut.

si medicii rezidenti vor beneficia de aceasta masura a OUG 20/2016. Astfel, in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii ei vor fi platiti cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut – in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat, respectiv de 25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.

in ceea ce priveste garzile suplimentare, acestea vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial, conform MS. De altfel, garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Prin contractul de munca pentru garzi, medicii vor avea dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru cei care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

O alta prevedere se refera la asa numita „garda obligatorie”, prin care medicul va beneficia de acordarea unui spor de 25% cand are garda pe timpul noptii. in plus, pentru medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 se va acorda sporul legal de 15% – spor care, pana la 1 august nu mai fusese acordat.

Fondurile pentru plata garzilor si tuturor sporurilor vor fi asigurate in mod distinct de catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si a Municipiului Bucuresti catre spitale, conform Ordonantei de Urgenta 43/2016, se specifica in comunicatul de presa MS.

Articolul precedentStudiu: Cafeina poate fi un aliat in lupta impotriva Bolii Parkinson. Doi compusi ai cafelei pot proteja celulele nervoase
Articolul următorPacientii cu talasemie majora si hemofilie risca sa ramana fara tratament