A fost lansat Grupul pentru Dialog Pharma: elaborarea unei strategii nationale a medicamentului, prioritatea nr. 1

0
280

A fost lansat Grupul pentru Dialog Pharma, o initiativa a Colegiului Farmacistilor din Romania, care reuneste Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici (ADRFR), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) si Cegedim.

Obiectivul principal al grupului il reprezinta elaborarea unei strategii nationale a medicamentului, care sa rezolve actualele disfunctionalitati in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente. in acest sens, urmeaza sa fie semnat si un protocol de colaborare cu Ministerul Sanatatii, care prevede implicarea activa a reprezentantilor grupului in regandirea actualei politici a medicamentului.

„Aceasta este realitatea actuala a sistemului de sanatate romanesc, iar mecanismele care stau la baza politicii medicamentului ar trebuie schimbate astfel incat sa remedieze acest lucru. Schimbarea poate deveni posibila in conditiile in care, in elaborarea acestor mecanisme sunt consultate de la bun inceput toate partile implicate si afectate de implementarea politicii medicamentului. Acesta este principalul motiv care a stat la baza infiintarii GDPh. Voci reprezentative din domeniul farmaceutic vor lucra alaturi de reprezentanti ai pacientilor si de decidentii din Sanatate, conform unui angajament asumat prin semnarea acestui protocol. Ne dorim ca intalnirile GDPh sa contribui in mod real la schimbarea politicii actuale a medicamentului intr-una sustenabila, care sa tina cont de prioritate, de nevoile pacientilor”, a declarat prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Contextul care a condus catre acest proces a fost faptul ca pacientii au de suferit pentru ca nu au acces la medicamente care ar trebui sa fie disponibile pe rafturile farmaciilor sau in spitalele din Romania.

„in fiecare zi, exista un alt pacient care ne semnaleaza dificultatile pe care le intampina in a-si gasi medicamentele in farmacii. Noi ne luptam in numele pacientilor pe care ii reprezentam, semnalam autoritatilor aceste lupte, insa nu intotdeauna vocea noastra este auzita. Ne-am alaturat acestei initiative pentru ca se concentreaza asupra unei problematici care ne vizeaza in mod direct si pentru ca prin semnarea protocolului cu Ministerului Sanatatii, ne ofera posibilitatea de a fi parte activa in consultarile premergatoare elaborarii unor legi care le pot face pacientilor viata mai buna”, a declarat Radu Ganescu, Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).

Articolul precedentStudiu: Cafeina poate fi un aliat in lupta impotriva Bolii Parkinson. Doi compusi ai cafelei pot proteja celulele nervoase
Articolul următorPacientii cu talasemie majora si hemofilie risca sa ramana fara tratament