Pacientii cu talasemie majora si hemofilie risca sa ramana fara tratament

0
66

Sute de pacienti cu talasemie majora si hemofilie risca sa ramana fara tratament, dupa ce peste zece zile, Institutul National de Hematologie Transfuzionala „Prof. Dr.C.T. Nicolau” din Bucuresti nu va mai avea dreptul sa ofere servicii medicale, potrivit unui comunicat de presa al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni.

„Problema este veche, din 2006 odata cu aparitia Legii reformei sanatatii, dar se pare ca 10 ani nu sunt de ajuns pentru rezolvarea unei situatii de viata si de moarte pentru pacienti. in prezent, s-a acutizat, iar pacientii cu talasemie si hemofilie nu au un centru organizat, unde sa fie tratati si unde sa isi faca transfuziile de sange vitale pentru ei. Am facut impreuna cu medicii hematologi nenumarate demersuri la Ministerul Sanatatiii in ultimii 7 ani si am propus infiintarea unui Centru National de Diagnostic si Tratament in domeniul bolilor hematologice, care sa rezolve problema acestor bolnavi, insa, pana in prezent, nu s-a intamplat nimic”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Talasemie Majora si al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Anul trecut, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a constatat ca Institutul National de Hematologie Transfuzionala desfasoara servicii medicale pentru pacientii cu talasemie majora si hemofilie in cadrul Programului National de profil, fara a avea autorizatie. Atunci, a fost acordat un termen de gratie pana la sfarsitul lunii martie 2016 pentru a obtine autorizatiile, iar apoi o prelungire de inca 6 luni, ce expira la data de 22 octombrie 2016. Au existat discutii cu privire la organizarea unei sectii externe dedicate acestor pacienti, care sa apartina de Institutul Clinic Fundeni sau care sa fie relocata in cadrul Institutului, varianta agreata si de reprezentantii pacientilor.

„Venim de ani de zile la discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si incercam de ani de zile sa gasim o solutie. Vorbim de pacienti care se trateaza aici de 40 de ani si au nevoie vitala de transfuziile de sange, care pentru ei inseamna viata. Noi sustinem organizarea unui centru de tratament in cadrul Institutului intrucat este varianta cea mai simpla pentru noi. Vom ramane in strada pana va fi garantat accesul nostru la tratament”, a completat Ganescu.

Articolul precedentMS: Remuneratia medicilor care efectueaza garzi a crescut cu pana la 90%
Articolul următorFarmaciile si distribuitorii vor fi obligati sa raporteze zilnic produsele care merg la export