Ministerul Sanatatii a publicat in data de 3 august 2012, pe pagina de web, in dezbatere publica, la sectiunea Transparenta decizionala, proiectulde Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 – 2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt prevazute tarifele pentru unele servicii medicale sub forma de coplata.

Coplata este un moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale. Scopul este de a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportarilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori.

Totodata, coplata va fi si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fata de calitatea serviciilor furnizate. Domeniile de asistenta medicala pentru care se incaseaza coplata sunt: asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, asistenta medicala spitaliceasca.

Suma minima de plata pentru o consultatie este de 4 lei, iar suma maxima poate ajunge la 90 de lei.

Nu toti cetatenii vor plati aceste contributii. Exista categorii de persoane scutite de la coplata, cum ar fi pensionari cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna, copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

De asemenea, coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta.