Pacientii care au suferit un infarct, dar care au reusit sa supravietuiasca au mare nevoie de un tratament care sa ajute la vindecarea tesutului cardiac afectat. in urma unui infarct, pe inimile pacientilor raman cicatrice care ingreuneaza activitatea cardiaca.

Pentru a veni in ajutorul pacientilor cu probleme cardiace, un cercetator din Marea Britanie a inventat un pulverizator 3D de 10.000 de volti, care vindeca tesutul cardiac lezat. Inventia ar putea constitui o sansa pentru sute de mii de pacienti.

Potrivit cercetatorilor, metoda de tratare presupune prelevarea celulelor cardiace cu o seringa. De asemenea, cercetatorii sustin ca pot lua aceste celule fie direct de la pacient fie ca pot folosi celule stem, pe care apoi sa le transforme in celule cardiace. Ulterior, celulele cardiace trec printr-un ac strabatut de un curent de 10.000. Astfel se creeaza un camp electric care controleaza pulverizarea uniforma a celulelor, sub forma unor straturi ce ajuta la refacerea tesutului cardiac. Sprayul bio-electric are avantajul ca pot fi adaugate mai multe tipuri de celule pentru crearea unui tesut cardiac tridimensional functional.

Cercetatorii spera sa utilizeze tehnologia pe termen lung cu scopul de a reface tesutul cardiac lezat, si de a scuti pacientii de necesitatea unui transplant.