Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi a participat in data de 2 august 2012, la o conferinta de presa privind principalele modificari aduse noului proiect de lege din sistemul sanitar, aflat in dezbatere publica pana in septembrie 2012.

„Proiectul noii legi a Sanatatii a fost elaborat dupa numeroase intalniri cu principalii actori din sistemul sanitar. Ceea ce a rezultat reprezinta o forma prin care am incercat sa transpunem in articole asteptarile si nevoile populatiei. Domeniile cele mai importante care au suferit modificari se refera la sistemul de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, dar si asistenta medicala primara”, a precizat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

in cadrul acestei intalniri, dr. Vasile Cepoi a subliniat ideea potrivit careia definirea pachetului de servicii medicale de baza este o problema extrem de importanta, in conditiile in care sunt foarte multi cei care nu stiu ce anume cuprinde acest pachet de servicii medicale. Potrivit ministrului Sanatatii, „pachetul de servicii medicale de baza ofera tot ceea ce se poate oferi, cu mici exceptii, servicii medicale de stomatologie sau interventii estetice”.

De asemenea, in cadrul intalnirii ministrul Sanatatii a vorbit si despre sistemul de asigurari de sanatatate si despre necesitatea transformarii sistemului de asigurari dintr-o structura rigida, iesita de sub monopolulul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate , intr-o societate mutuala de asigurari de sanatate. in proiectul de lege apare ideea ca societatiile mutuale de asigurari de sanatate pot face atat asigurari atat pentru pachetul de servicii de baza cat si pentru pachetul facultativ.