La nivel mondial, anual se nasc 136,7 milioane de copi, dintre care 32,6% sunt hraniti exclusiv prin alaptare. Potrivit unui studiu realizat in 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, in Romania procentul de hranire exclusiv prin alaptare este de 12,6%, una dintre cele mai scazute rata din Europa.

„Nutritia are un rol fundamental in dezvoltarea copiilor. Experientele nutritionale din prima copilarie are efecte pe termen lung asupra sanatatii adultului. Exista dovezi consistente ca populatiile sanatoase sunt acelea care au beneficiat de o nutritie si ingrijiri adecvate in perioada copilariei timpurii, inclusiv perioada prenatala. Reputati analisti au evidentiat faptul ca insuficienta investitiei brute in mame si copii, in special in perioadele copilariei timpurii, constituie una dintre cela mai puternice motoare de crestere a inegalitatilor in interiorul si intre natiuni”, a declarat conf. univ. dr. Nicolae Suciu, manager Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilulu.

Daca in prima luna de viata, 31% dintre copii sunt alaptati exclusiv la san, acest procent scade in urmatoarea luna la 22.7%, ajungand in luna a sasea a copilului la un procent de 3.4%, un procent foarte mic. Educatia mamei este un factor ce influenteaza alaptarea exclusiva, mamele cu studii superioare si cele cu educatie putina inregistand cele mai mari procente, 15 si respectiv, 17 %. De asemenea, conform aceluiasi studiu, prevalenta alaptarii exclusive, in mediul urban, este aproape de doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4 fata de 9,8%.

Beneficiile alaptatului exclusiv sunt foarte multe, insa nu sunt cunoscute de toate mamele. Potrivit studiului doar 56% dintre mame au vorbit cu medicul care le-a ingrijit in timpul sarcinii, despre alaptare, cele mai putine mame consiliate in timpul sarcinii fiind adolescentele cu varsta intre 15-19 ani si femeile din mediul rural.

„Alaptatul scade mortalitatea infantila, riscul de infectii si de enterita ulcero-necrotica la prematuri. Copiii alaptati exclusiv au o mortalitate si o morbiditate mai mica, se imbolnavesc mai rar si mai greu. Din pacate, o mare parte dintre femeile din Romania privesc alaptatul ca o constrangere. Ele cred ca nu au voie sa manance diverse alimente sau au mai multe interdictii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie sa se hraneasca bine si sa fie relaxate, deoarece stresul poate sa scada cantitatea laptelui”, a declarat dr. Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.