MS: Orice forma de discriminare a pacientilor este inacceptabila. Vor fi facute verificari la Spitalul Sf. Pantelimon

0
29

Ministerul Sanatatii (MS) anunta organizarea unei actiuni comune a Corpului de Control impreuna cu Serviciul de Medicina de Urgenta care sa analizeze daca acuzatiile vehiculate in spatiul public despre posibila discriminare pe criterii de varsta a pacientilor din unitatea de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti sunt adevarate.

Controlul va avea loc saptamana viitoare, dupa finalizarea celor care se desfasoara in acest moment in judetele Mures si Buzau, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

„(a€¦) Discriminarea pe criterii de varsta sau orice alta forma de discriminare intre pacienti in cadrul acestui program (Actiunea Prioritara ATI, n.r.) sau oricare altul este inacceptabila si reprezinta o incalcare a legii in vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania. in cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzatiile vehiculate in presa trebuie investigate.”, se indica in comunicat.

Ad in title

Actiunea Prioritara ATI (AP ATI) este un program gandit de Ministerul Sanatatii pentru a urmari un pacient critic a carui viata este amenintata, indiferent daca acesta este asigurat sau nu, si menit sa asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient. De asemenea, Actiunea Prioritara este reglementata in Ordinul Ministrului Sanatatii (OMS) nr. 447/2015, modificat prin OMS 966/2015. Printre reglementari, articolul 20 precizeaza ca achizitiile se pot face in unitatile ATI si sunt decontate din AP-ATI, iar in articolul 21 se definesc criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienti, se indica in comunicatul MS.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, pentru anul 2016, Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti are alocat un buget din partea MS pentru sectia de ATI de 1.7 milioane de lei, din care sectia de ATI neonatologie a primit finantare de 400.000 lei.

Articolul precedentDoar 5% dintre romanii care sufera un AVC ajung in timp util la tratamente inovatoare
Articolul următorRecuperarea in neuropatia diabetica