Studiu: Pacientii romani au acces la 7 din cele 62 de medicamente oncologice originale aprobate in ultimii 8 ani in UE

0
367

Dintre cele 62 de medicamente noi pentru cancer aprobate in ultimii 8 ani in UE, doar 7 medicamente se regasesc in acest moment pe lista medicamentelor compensate din Romania, potrivit unui studiual Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).

Cele 7 medicamente oncologice compensate sunt destinate pacientilor diagnosticati cu leucemie limfocitara cronica, sarcom de tesuturi moi, forme rare de cancer renal si al creierului, cancer de prostata rezistent la castrare, limfom Hodgkin CD30+ recidivat sau refractar, cancer pulmonar care prezinta translocatia ALK si melanom maling metastatic nerezecabil (cu mutatia BRAF V600).

Conform unui studiu sociologic InoMed-IMAS, dat publicitatii la inceputul acestei saptamani, 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult ca un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii din Romania, se precizeaza intr-un comunicat de presa al InoMed.

„Perceptia cetatenilor romani despre accesul la inovatie se coreleaza perfect cu datele pe care le sintetizam in aceasta analiza. Statul roman le propune pacientilor cu cancer ceea ce pare a fi un joc de noroc, 7 din 62, nicidecum o strategie de acces rapid la acele medicamente care si-au dovedit capacitatea de a salva vieti in forme de cancer considerate pana de curand incurabile, precum melanomul malign metastatic nerezecabil”, a declarat dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

O astfel de situatie o reprezinta melanomul malign. in perioada 2011-2015, Comisia Europeana a aprobat 3 medicamente personalizate, 3 imunoterapii, terapia virala oncolotica, la care se adauga doua asocieri medicamentoase. Dintre aceste 9 medicamente si combinatii terapeutice absolut noi, aprobate in UE in ultimii 5 ani, pacientii romani cu melanom malign metastatic nerezecabil au acces in acest moment la un singur medicament aflat pe lista medicamentelor compensate.

„Cu 5 ani in urma, supravietuirea unui pacient cu melanom malign metastazat nerezecabil, oriunde in lume, nu doar in Romania, era estimata la 3-4 luni, de la momentul diagnosticului. Acum, in conditiile accesului la aceste tratamente noi, un pacient cu aceasta forma avansata de cancer poate trai cativa ani, in literatura de specialitate fiind descrise supravietuiri chiar de 10 ani. Din pacate, pacientii romani cu melanom malign nu pot beneficia de tot acest avans al cercetarii in domeniu, medicamentele, cu o exceptie, nefiind incluse pe lista terapiilor compensate. Foarte putini romani spun, conform sondajului InoMed-IMAS, ca si-ar permite sa acopere costurile tratamentului pentru cancer. De aceea, statul trebuie nu doar sa contribuie, ci sa conduca lupta cu cancerul a pacientilor, facilitand accesul la terapiile care si-au dovedit eficienta in prelungirea sau chiar salvarea vietii „, spune dr. Marius Geanta, presedinte Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed).

Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) si compania specializata in studii de piata IMAS au realizat prima cercetare sociologica reprezentativa la nivel national care si-a propus sa evalueze relatia dintre romani si cancer, potrivit comunicatului. Pentru datele Studiului InoMed-IMAS au fost intervievate 1010 persoane cu varste peste 18 ani, iar datele au fost colectate in perioada 1-20 aprilie 2016.

Articolul precedentDoar 5% dintre romanii care sufera un AVC ajung in timp util la tratamente inovatoare
Articolul următorRecuperarea in neuropatia diabetica