MS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges

0
404

Ministerul Sanatatii informeaza din nou ca nu exista nicio legatura medicala intre Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges si vaccinare. Precizarea a venit sub forma unui comunicat de presa, ca urmare a informatiilor vehiculate in spatiul public despre o asa-zisa legatura intre afectiunile digestive grave ale copiilor din Arges si vaccinuri.

Potrivit Ministerului Sanatatii, la inceputul anului 2016 au fost inregistrate in Romania, cu precadere in judetul Arges, 24 de cazuri de afectiuni digestive grave la copii. Dintre acestia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic. La 11 cazuri a fost confirmata prezenta aceleiasi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragica de tip O26, bacterie care din punct de vedere statistic este cea mai frecventa cauza a Sindromului Hemolitic-Uremic.

De altfel, investigatiile epidemiologice derulate pana in prezent arata ca Romania s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infectii cu E-coli enterohemoragic O26, cea mai probabila sursa de imbolnavire reprezentand-o unul sau mai multe produse lactate, se arata in comunicatul de presa.

in ceea ce priveste vaccinurile, Ministerul Sanatatii a precizat: „in literatura medicala de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. in ultimii 15 ani, numarul acestora nu depaseste 10 la nivel mondial. Chiar si in aceste cazuri presupuse, manifestarile au aparut intr-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum in termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Arges. in plus, prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice dovedita la copiii din Arges presupune ingerarea de produse neconforme si prezenta in tubul digestiv.”

in concluzie, Ministerul Sanatatii a afirmat ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinari.

Articolul precedentConf. dr. Adalbert Schiller: In formele avansate ale bolii cronice de rinichi, 80-85% dintre oameni vor dezvolta hipertensiune
Articolul următorKlaus Iohannis: E nevoie de norme mai exigente si sanctiuni mai severe in domeniul sanatatii