Klaus Iohannis: E nevoie de norme mai exigente si sanctiuni mai severe in domeniul sanatatii

0
27

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, considera ca este nevoie de norme si sanctiuni mai exigente in domeniul sanatatii astfel incat lucrurile sa intre pe drumul cel bun. Mai mult, presedintele a afirmat ca nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si despre sanatatea publica. in acest sens, ca urmare a discutiilor in Consiliul Suprem de Aparare a Ţarii(CSAT)a situatiei sanatatii din tara noastra, s-a convenit un plan de actiune, concretizat printr-o hotarare a Consiliului, care stabileste cateva masuri cu privire la norme, proceduri, control si laboratoare.

„(…) avem nevoie de norme, norme aliniate la cerintele standardelor europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de guvern pana la sfarsitul lunii iulie. in acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experti, unde participa medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme. Acestea privesc modul in care se pun pe piata produsele biocide, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii. De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor, pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis in cadrul unei declaratii de presa sustinute in data de 27 mai 2016, la Palatul Cotroceni, in finalul sedintei CSAT.

De asemenea, presedintele Romaniei a mai precizat ca implementarea tuturor obiectivelor stabilite in Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor intraspitalicesti, va fi urmarita de Guvern. Totodata a fost subliniata si necesitatea unui control mult mai riguros.

Ad in title

„Trimestrial, asa s-a stabilit, Guvernul Romaniei va prezenta Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor. S-a hotarat, de asemenea, ca Guvernul sa initieze programe de instruire si perfectionare a pregatirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea si combaterea infectiilor intraspitalicesti, precum si legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate. in ceea ce priveste laboratoarele, Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv solutiile dezinfectante. Am discutat despre conditiile necesare crearii unei asemenea retele, care sa asigure controlul oficial conform cerintelor Uniunii Europene. S-a luat decizia ca Guvernul Romaniei sa elaboreze un program de investitii pe termen lung. Acesta urmareste, pe de-o parte, crearea la nivel national de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficientei biocidelor, iar, pe de alta parte, reorganizarea si dotarea corespunzatoare a autoritatilor de control in domeniul sanatatii publice, la nivel central, cat si teritorial, cu respectarea regulamentelor si a standardelor europene in domeniu”, a mai declarat presedintele Klaus Iohannis.

Articolul precedentMS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges
Articolul următorAliati alimentari care pot ajuta in lupta cu insomnia