„Am identificat si vom identifica in continuare disfunctionalitati care pot aparea in derularea Programului National de Oncologie. Nu este o criza a medicamentelor citostatice, asa cum se vehiculeaza. Sunt trei categorii de medicamente care pot genera disfunctionalitati si pentru care am stabilit un plan de masuri”, a declarat ministrul Sanatatii Ladislau Ritli in cadrul unei conferinte.

Astfel, ministrul Sanatatii a precizat ca medicamentele care fac parte din protocoalele terapeutice, in special cele oncologice, dar care au un pret foarte mic si nu prezinta interes comercial din partea furnizorilor, motiv pentru care nu sunt aduse pe piata romaneasca, vor fi procurate de o compania de stat , astfel incat sa nu mai existe disfunctionalitati in tratamentul bolnavilor. De asemenea medicamentele care dau pretul de referinta, dar care nu se gasesc pe piata in cantitate suficienta pentru a acoperi cererea, creand nemultumiri in randul pacientilor vor fi eliminate din listele de compensate si gratuite, astfel incat alte medicamente care exista pe piata sa dea pretul de referinta, iar pacientii sa beneficieze gratuit de medicamentatia necesara.

Totodata, Ladislau Ritli a precizat ca pentru medicamentele unice, cele cu un singur producator, care se incadreaza in categoria medicamentelor esentiale, pentru care nu exista alternativa , exista un plan prin care se vor incheia contracte cost-volum cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care sa se asigure cantitatea necesara si continuitatea tratamentului.

Astfel ca in perioada urmatoare Ministerul Sanatatii va achizitiona, din fondurile alocate de Guvern, o cantitate de medicamente care sa constituie un stoc ce poate fi utilizat in cazuri de disfunctionalitate a programului de oncologie.

Ministerul Sanatatii a atras atentia ca derularea Programului National de Oncologie depinde nu numai de resursele financiare alocate, dar si de managementul unitatilor sanitare, lantul de productie -distributie-comercializare si prescriptie medicala. De asemenea, Ladislau Ritli a precizat ca bolnavii beneficiaza de tratament gratuit in cadrul Programului National de Oncologie.

Anual, aproximativ 80-90.000 de bolnavi sunt in tratament cu medicamente citostatice. in anul 2012 a fost alocata sumat de 836.631.000 lei pentru derularea Programului National de Oncologie.