Persoanele care au probleme cu auzul sunt mai expuse riscului de accidentare spre deosebire de cele care nu au astfel de probleme, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru este posibil deoarece persoanele in cauza au un deficit legat de perceperea corecta a mediului inconjurator, acestia fiind mult mai predispusi sa se impiedice. Totodata, in cazul unei persoane care nu aude foarte bine, creieul se concentraza mai putin pe mentinerea echilibrului, facand mai multe eforturi sa auda bine.

Cercetarea a foat realizata de oameni de stiinta de la o prestigioasa universitate din Statele Unite ala Americii pe un esantion de peste 2000 de pacienti cu varste intre 40 si 69 de ani. Mai exact participantii la studiu au fost supusi unor teste si intrebati periodic cat de des au cazut. Factori esentiali in cercetarea americana au fost varsta, sexul, rasa, dar si integritatea functiei vestibulare a fiecarui individ. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care au o scadere usoara a auzului sunt de trei ori mai predispusi sa cada, spre deosebire de oameni care nu au probleme de auz.

Una dintre teoriile care explica legatura dintre auz si dezechilibru, este aceea ca oamenii care nu aud bine nu pot percepe caracteristicile mediului inconjurator la fel de bine ca cei din jur. O a doua explicatie ar fi aceea ca sarcina cognitiva este prea mare, iar creierul este nevoit sa faca fata atat deficientelor de auz cat si mentinerii echilibrului.

Din punct de vedere statistic, in Marea Britanie peste sase milioane de oameni au probleme cu auzul, dintre care doar doua milioane au aparate auditive. Anual 14.000 de britanici mor din cauza cazaturilor.