MS: Analizele medicale nu sunt necesare pentru inscrierea copiilor la gradinita sau scoala

0
319

inscrierea copiilor la gradinita sau scoala nu necesita efectuarea unor analize medicale, fiind nevoie doar adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic, precizeaza Ministerului Sanatatii (MS). Analize suplimentare pot fi cerute, insa, de medicul de familie, dar doar in cazul in care exista simptome de boala infectioasa la copil.

Astfel, Ministerul Sanatatii subliniaza faptul ca in special parintii trebuie sa fie informati asupra unor elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil pentru sanatatea copiilor lor, precum:

a· Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului – adica nu necesita un tratament antibiotic;

a· Testele/analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Aceste teste nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate astfel incat sa ofere indicatii asupra existentei vreunui pericol real cum ca ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil sunt expusi;

a· Interpretarea superficiala a acestor teste/analize poate reprezenta posibilitatea unui abuz de folosire a antibioticelor – fara ca ele sa fie cu adevarat necesare. Consecintele acestei utilizari sunt nefaste prin perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeste antibiotic, respectiv, dezvoltarea germenilor rezistenti la antibiotice – ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate.

„Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in organism in mod normal”, se precizeaza intr-un comunicat la Ministerului.

Articolul precedentManagerul Spitalului Floreasca a demisionat
Articolul următorStudiu: Adultii care au suferit un infarct miocardic acut pot dezvolta probleme de dinamica sexuala