Motivele pentru care cei mai mulți evită screeningul pentru depistarea cancerului colorectal

0
266
Cele mai multe cazuri de cancer colorectal se înregistrează la categoria de vârstă 65 – 74 de ani, însă acest tip de cancer este tot mai frecvent diagnosticat la persoanele cu vâsta peste 50 sau chiar peste 45 de ani.
„Vedem că avem oameni tineri diagnosticați cu cancer de colon – nu există un consens privind motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Cu cât vom începe screeningul mai devreme, cu atât acest lucru ne va permite să controlăm creșterea incidenței la populația mai tânără”, declară dr. Arun Swaminath, medic gastroenterolog la Spitalul Northwell Lenox Hill din New York, citată de Healthline.
„Este foarte simplu: putem preveni un număr mare de cazuri de cancer colorectal prin screening regulat. În acest fel, identificăm cazurile de cancer într-o etapă în care sunt mult mau ușor de tratat sau chiar identificăm leziuni precanceroase care sunt îndepărtate înainte de a evolua către un diagnostic de cancer”, mai spune specialistul.
Potrivit unui sondaj al publicației Healthline.com, principalele cauze pentru care oamenii amână sau evită screeningul pentru probleme de colon sunt următoarele:
1. Lipsa de timp, din cauza responsabilităților vieții de zi cu zi – prioritizarea altor probleme, precum familia, creșterea copiilor, locul de muncă.
2. Absenţa informaţiilor despre factorii de risc pentru cancer colorectal și a modalităților de depistare a acestuia.
3. Multe persoane nu știu că odată ajunse la vâsrta de 50 de ani, este recomandat să se testeze pentru cancer colorectal.
4, Unele persoane cred că doar cei care au antecedente de cancer colorectal în familie ar trebui să se testeze.
5. Colonoscopia a devenit, cu timpul, mai blândă (se face cu sedare), dar mulți oameni nu știu acest lucru.
6. Frica și teama de stigmatizare: multă persoane preferă să amâne screeningul de colon de teamă să afle vești proaste, iar, de asemenea, există și oameni care asociază screeningul cu proceduri medicale invazive și, din acest motiv, se tem.
7. Prioritizarea altor probleme de sănătate: mulți oameni prioritizează alte probleme de sănătate – sănătatea inimii, sănătatea mintală sau mișcarea / exercițiul fizic și ignoră sănătatea colonului.
8. Lipsa asigurărilor de sănătate – există și o categorie de persoane care ignoră sau amână screeningul din cauză că nu deţin asigurare de sănătate.

Cum te poți testa gratuit în Capitală

Dacă aveți între 50 și 74 de ani și locuiți în București sau Ilfov, vă puteți testa gratuit pentru cancer colorectal și leziuni precanceroase colorectale în cadrul programului de screening ROCCAS II București – Ilfov, derulat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Screeningul constă în efectuarea testului FIT, care vă este oferit gratuit, se face foarte ușor acasă și evidențiază, în laborator, urmele de sânge din fecale, depistând astfel prezența leziunilor precanceroase colorectale sau a cancerului colorectal înainte ca acestea să provoace simptome.
Persoanele al căror test FIT iese pozitiv în laborator sunt programate la colonoscopie gratuită cu sedare la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, în cadrul programului ROCCAS II București – Ilfov.
„Sunteți o persoană sănătoasă preocupată de prevenție și îngrijirea sănătății dumneavoastră?
Aveți întrebări despre screeningul, diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal?
Pentru mai multe informații și detalii, nu ezitați să ne contactați!
Coordonator medical ROCCAS II: dr. Daciana Toma
E-mail: dacianatoma@yahoo.com
Coordonator medici de familie: Dr. ȘTEFANI Constantin
Coordonator medici de familie: Dr. BERBEC Sorin
E-mail: roccas2-mf@scumc.ro” – informează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
Articolul precedentUn al doilea vaccin pentru prevenirea malariei, disponibil din 2024 în unele ţări africane, recomandat de OMS
Articolul următorProiect de investiție în sisteme informatice derulat de Spitalul ”Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși”