Femeile de orice varsta pot suferi un infarct fara a avea cel mai important simptome, si anume durerile in piept, se arata intr-un nou studiu al oamenilor de stiinta americani.

Cercetatorii de la o prestigioasa clinica din Statele Unite ale Americii au realizat un studiu care a inclus 1,1 milioane de barbati si de femei

care au suferit un infarct miocardic. Rezultatele cercetarii au aratat ca durerile toracice nu sunt un simptom distinctiv al infarctului, mai ales in cazul femeilor. Femeile cu varsta mai mica de 55 de ani au suferit un infarct miocardic, avand simptome atipice, fara a avea insa si dureri in piept. Astfel ca 42% dintre femeile participante la studiu nu au acuzat dureri toracice in momentul in care au suferit infarctul miocardic.

De asemenea studiul a aratat ca femeile tinere au suferit un infarct fara sa aiba simptome. Pentru ca absenta durerilor in piept intarzie diagnosticul si tratamentul, rata de mortalitate este mai mare la femei decat la barbati. Aproximativ 15% din femei mor in urma unui infarct, in timp ce doar 10% din barbati decedeaza din cauza infarctului miocardic.

Totodata femeile tinere care nu au dureri in piept cand sufera un infarct prezinta un risc cu aproape 20% mai mare de deces, spre deosebire de barbatii mai tineri care trec printr-un episod cardiac.