Moasa: Avem nevoie de 11.000 de moase in Romania, noi avem doar 750 licentiate

0
100

”Avem nevoie de 11.000 de moase in Romania, noi avem doar 750 licentiate. Cum o sa le obtinem in viitor altfel decat daca intr-adevar chiar luam atitudine? Poate si o campanie pentru profesia de moasa ar trebui facuta”. Este declaratia facuta de Vania Limban, moasa independenta, la conferinta ”Strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii naturale si a managementului cezarienelor in Romania”, organizata la Parlament.

Vania Limban a atras atentia ca nu exista norme pentru legea practicarii profesiei de moasa.

”Absolventele facultatilor, in zilele noastre, nu au unde sa lucreze, pentru ca, desi Ministerul Sanatatii a promis inca din 2007 ca va scoate posturi pentru moase, nu a scos posturi pentru moase”, a spus ea.

Aceasta a facut ca numarul facultatilor care pregatesc moase sa scada dramatic, pentru ca nu exista adresabilitate. ”Corect, nu exista adresabilitate, pentru ca nu avem norme de practica, nu avem locuri unde sa lucram, si nici macar absolventele acestei facultati nu pot sa se duca sa lucreze in Uniunea Europeana pentru ca nu se respecta in curicula acestor universitati asistarea celor 40 de nasteri care sunt impuse”, a subliniat ea.

 

Ce este moasa?

 

Potrivit Asociatiei Moaselor din Romania, moasa este o persoana care a finalizat cu succes un program de educatie de specialitate, a obtinut o diploma si este recunoscuta ca specialist in tara in care se afla, este inscrisa in organizatia de profil care o certifica si ii elibereaza aviz de libera practica in mosit.

”Moasa este recunoscuta ca un profesionist responsabil care lucreaza in parteneriat cu femeile pentru a le da sprijinul necesar, ingrijire si sfaturi in timpul sarcinii si perioada de dupa nastere, pentru a efectua nasteri pe propria raspundere si pentru a oferi ingrijiri nou-nascutului sanatos. Aceasta include masuri preventive de ingrijire, promovarea nasterii normale, detectarea complicatiilor la mama si copil, accesarea de asistenta medicala sau de alte forme de asistenta adecvata si efectuarea unor masuri de urgenta. Moasa are o sarcina importanta in educatia pentru sanatate, nu numai pentru femeie, ci si pentru familie si comunitate. Acest lucru ar trebui sa implice educatie prenatala, de ingrijire a mamei si nou-nascutului si se poate extinde la sanatatea femeii, sanatatea sexuala sau reproductiva. O moasa isi poate practica profesia in orice loc: domiciliu, comunitate, spitale, clinici sau unitati de sanatate” se mai arata pe site-ul asociatiei.

Articolul precedentComisia Europeana: Factorii de risc comportamentali constituie cauza a peste jumatate din totalul deceselor
Articolul următorAproape toti copiii de trei ani petrec mai mult timp in fata ecranelor decat recomanda OMS – studiu