Dr. Valeria Herdea: Vaccinarea, singura solutie care poate preveni complicatiile grave date de gripa

0
39

Dr. Valeria Herdea a explicat, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro, ca vaccinarea antigripala a copiilor este cea mai buna metoda de protectie impotriva complicatiilor severe pe care le poate da virusul gripal. Potrivit ei, tot mai putini parinti aleg sa nu isi vaccineze copiii.

”A decide sa respingi orice evidenta si sa iei o decizie care poate fi nefasta pentru sanatatea copilului tau inseamna sa-ti asumi si boala acestui copil. Nu cred ca a te privi in oglinda dupa asta este foarte usor. Parintii au inteles si si-au procurat vaccin din reteaua de farmacii. Oamenii au inteles nevoia de protectie si au inteles ca exista boli fata de care nu exista tratament. Atat in cazul virozelor cat si in cazul gripelor nu avem un tratament impotriva germenului, a virusului care produce imbolnavirea. Noi avem tratament care se adreseaza simptomelor”, a afirmat ea.

Este foarte important ca vaccinul sa fie efectuat intr-un cabinet medical care are posibilitati de interventie in cazul unei alergii sau a unei probleme. Vaccinul este un produs biologic si nu se vaccineaza oriunde,  fara un consult si fara cunoasterea antecedentelor. Medicul a explicat si care sunt diferentele dintre viroza si gripa:

”O viroza debuteaza mai putin zgomotos, febra este pana in 38, ne curge nasul, ne doare putin gatul, avem o stare de oboseala, ne scade pofta de mancare, ne simtim un pic mai abatuti, in trei-cinci zile se rezolva cu tratament simptomatic. Cand vorbim despre gripa, vorbim despre o afectiune cu debut zgomotos, cu febra mare, cu tuse, cu durere in gat, de multe ori tusea este insotita de dureri de cap, de stare proasta, curbatura, ne dor muschii, avem nevoie sa dormim mai mult decat de obicei sau sa stam in pat”, a explicat medicul.

Cateva masuri simple trebuie respectate astfel incat sa scada posibilitatea de imbolnavire in cazul copiilor:

”in primul rand sa fie curat in casa la mine, sa fie aerisit, curat, copiii mei sa fie curati, cu manutele si unghiutele curate, sa aiba intotdeauna alimentatie de buna calitate, proaspata, la timp, sa nu le lipseasca o cana de suc de fructe in fiecare zi, lactate, branzeturi, peste cat mai mult, si, daca se poate, peste din ocean, sa fie curat, sau peste alergat cum ii spunem noi, sport, miscare in aer liber cu intreaga familie. Atunci cand stranutam sa tinem minte ca picaturile pe care le eliminam atunci cand stranutam merg la 6 metri ,cel putin, in jurul nostru, si imbolnavesc foarte multi oameni. Ele sunt cele care transporta cel mai repede virusii care produc aceste imbolnaviri”, afirma dr. Herdea.

 

Articolul precedentComisia Europeana: Factorii de risc comportamentali constituie cauza a peste jumatate din totalul deceselor
Articolul următorAproape toti copiii de trei ani petrec mai mult timp in fata ecranelor decat recomanda OMS – studiu