Ministrul Sănătății: Trei centre pentru mari arși, în construcție. Când vor fi gata

0
255

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, că centrele pentru mari arşi sunt în construcţie şi vor fi gata în prima parte a anului 2025, precizând că „lucrurile s-au schimbat faţă de acum opt ani”, când a avut loc incendiul de la Clubul Colectiv.

„Centrele pentru marii arşi sunt în construcţie, cel mai avansat e cel de la Timişoara. Sunt trei centre. (…) Lucrările se desfăşoară accelerat la Timişoara, unde deja de câteva luni se construieşte. A început să se construiască şi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii, şi încă unul la Târgu Mureş – vom semna contractul în cursul acestui an, iar finalizarea lor va fi în prima parte a anului 2025. Probabil că vor fi primele mari investiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025, alături de alte multe investiţii care se fac, de mai mică anvergură, poate mai puţin vizibile, dar totuşi foarte importante. E vorba de o reţea de centre ambulatorii care vor fi gata, unele dintre ele, până la sfârşitul anului viitor”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ministrul a afirmat că, faţă de acum opt ani, când a avut loc incendiul de la Colectiv, „lucrurile s-au schimbat” şi în ceea ce priveşte pregătirea personalului medical, dar şi procedurile de transfer al pacienţilor.

„Lucrurile s-au schimbat faţă de acum opt ani, cel puţin pentru oamenii cu bună-credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în Romania în momentul de faţă. Avem personal antrenat, e clar ca lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile pentru transfer, pentru că, după incidentul de la Crevedia, în 24 ore toţi cei care nu puteau fi preluaţi de spitalele din ţară au fost transferaţi în străinătate”, a adăugat ministrul.

Întrebat care ar fi necesităţile României, care are 10.000 de mari arşi pe an, ministrul a declarat: ”Nicio ţară nu poate să facă centre de mari arşi care aşteaptă să se întâmple un incident major ca să fie internaţi pacienţii. Cu cele încă vreo 20 şi ceva de paturi ajungem la 60 de paturi, este o situaţie acceptabilă care poate să gestioneze această situaţie”.

Articolul precedentProf. univ. dr. Cătălina Poiană: Pacienții cu acromegalie ajung târziu la medic din cauza evoluției insidioase a bolii
Articolul următorUn veteran american care a acceptat un xenotransplant a murit la două luni de la operație