Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Pacienții cu acromegalie ajung târziu la medic din cauza evoluției insidioase a bolii

0
430
Foto: Facebook/ Cătălina Poiană

În fiecare an, la 1 noiembrie, este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei. “În cazul acestei afecțiuni, diagnosticul este adesea stabilit într-un stadiu avansat, după cinci, zece sau chiar mai mulți ani de evoluție”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog, președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, subliniind că acest lucru se datorează faptului că debutul bolii este subtil, iar evoluția este lentă și progresivă.

“În cazul acestei afecțiuni, diagnosticul este adesea stabilit într-un stadiu avansat, după cinci, zece sau chiar mai mulți ani de evoluție. Acest lucru se datorează faptului că debutul bolii este subtil, iar evoluția este lentă și progresivă. Semnele și simptomele la început pot fi vagi și nespecifice. Pacienții ajung târziu la medic din cauza acestor semne inițiale neclare și a evoluției insidioase a bolii. De multe ori, aceștia sunt direcționați către diverse specialități medicale, iar diagnosticul de acromegalie este pus abia într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, avem la dispoziție mijloace terapeutice eficiente pentru a gestiona acromegalia. Controlul adecvat al bolii este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Cu cât gestionăm mai bine această afecțiune, cu atât putem reduce comorbiditățile asociate și, implicit, riscul de deces. Tratamentele actuale ne permit să menținem boala sub control, contribuind la creșterea speranței de viață și îmbunătățirea stării de sănătate generală a pacienților. Prin diagnostic precoce, acces la tratamente adecvate și monitorizare constantă, putem să aducem o schimbare semnificativă în viața pacienților cu acromegalie. Educația și conștientizarea publicului cu privire la această boală sunt la fel de importante”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Acromegalia este o boală cronică sistemică, de obicei se diagnostichează la o vârstă medie de 40 de ani, cu o prevalență egală la bărbați și la femei, însă simptomele pot apărea oricând.

Potrivit statisticilor, această boală rară afectează 30 până la 60 de persoane dintr-un milion.

Boala endocrină este caracterizată prin producția excesivă de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere.

Cea mai frecventă cauză este prezența unei tumori la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului.

Excesul de hormon de creștere apărut în copilărie duce la apariția gigantismului, caracterizat prin creșterea exagerată a oaselor lungi.

Semnele și simptomele acromegaliei:

  • Stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului
  • Nu se modifică înălțimea pacientului, dar apare creșterea în dimensiuni a oaselor feței (oasele nasului, frunții, bărbiei), mâinilor și picioarelor
  • Tegumentele sunt mai groase, pacienții transpiră mai mult decât de obicei
  • Îngroșarea vocii
  • Lărgirea extremităților (mâini, picioare): creșterea numărului la pantof sau a diametrului degetelor (inelarului)
  • Lărgirea frunții și a maxilarului inferior

Diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru ca pacienții să urmeze un tratament eficient.

Totodată, este importantă diagnosticarea în prima fază a bolii pentru a putea reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților.

Acromegalia avansată și necontrolată poate cauza complicații precum:

  • hipertensiune arterială
  • insuficiență cardiac
  • diabet zaharat secundar
  • sindrom de apnee de somn
  • afectarea funcției hipofizare normale
  • osteoporoză
  • modificări de câmp vizual

În prezent, în România există un Registru Național de Acromegalie, proiect implementat în anul 2021 de Societatea Română de Endocrinologie (SRE).

Prin acest Registru, Societatea Română de Endocrinologie colectează date privind epidemiologia acromegaliei în România.

 

Articolul precedentOrașele în care românii au beneficiat de cele mai multe consultații de prevenție
Articolul următorMinistrul Sănătății: Trei centre pentru mari arși, în construcție. Când vor fi gata