Ministrul Sănătății: România va atinge, probabil, în curând sustenabilitatea unui program care să ofere intervenții chirurgicale din zona cardiovasculară copiilor din România

0
278

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat marți că, probabil, România atinge, în curând, sustenabilitatea unui program prin care să se poată oferi intervenții chirurgicale tuturor copiilor din România care au nevoie de astfel de intervenții din zona cardiovasculară.

Declarația a fost făcută cu prilejul semnării Actului adițional de prelungire pentru încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, Grupul San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

”În curând, România, probabil, va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenții chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardiovasculare. Acordul pe care l-am semnat astazi (marți, 19 aprilie 2022 – n.r.) va consfinți continuarea acestui proiect mai departe și extinderea lui (…) în domeniul onco-hematologiei pediatrice, de asemenea un domeniu în care România mai are pași de făcut. Acest parteneriat a oferit resursa profesională inițial din partea italiană, ulterior… și recunosc că am fost impresionat de tineri colegi din România care au învățat să opereze copii pentru diverse malformații legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată țara care au beneficiat de un training în Italia și în România. Este extrem de important să creezi resursa umană, și acest lucru încercăm să îl schimbăm și la Ministerul Sănătății, să ai o politică în domeniul dezvoltării resursei umane specializate în domeniul sănătății. Iar acest lucru trebuie să continue și în alte arii terapeutice. Aici am avut un model de bună practică în care autoritățile din România, dar mai ales profesioniștii din acest spital (Spitalul Marie Curie – n.r.), au găsit parteneri (…) care au contribuit fie la dezvoltarea infrastructurii spitalicești, la dotare, fie la sprijinirea acestor traininguri efectuate de medicii italieni pentru colegii lor din România”, a declarat ministrul Rafila în cadrul unei conferințe de presă de la Spitalul Marie Curie.

Ministrul a mai precizat că transferul copiilor care au nevoie de intervenții din zona cardiovasculară în alte state este doar o soluție temporară și că statul român trebuie să găsească resurse astfel încât copiii din România să fie tratați în țara lor.

”Pentru copii e o zonă cu sensibilitate mult mai mare și cred că trebuie să contribuim cu toții să încercăm să rezolvăm în România această problemă, pentru că transferul copiilor din România este o soluție, dar este o soluție temporară care trebuie asumată până la urmă de statul român. El trebuie să găsească resursele și înțelepciunea încât să trateze copiii din România în România”, a mai subliniat ministrul Sănătății.

Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, la Spitalul Marie Curie trei copii din Ucraina au găsit remediu la Spitalul Marie Curie, unde au fost operați.

”Poate că este simbolic în această perioadă dificilă, de curând au fost operați trei copii din Ucraina, unul dintre ei l-am și văzut, copii ai refugiaților din Ucraina și este un exemplu de solidaritate europeană aș spune, pentru că discutăm de România, de Italia, și de o țară greu încercată – Ucraina”, a menționat ministrul Sănătății.

 

Articolul precedentDoliu în lumea medicală și academică: Acad. Adrian Restian a încetat din viață
Articolul următorRafila: În 2021 au fost momente când Ministerul Sănătăţii putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri anti-COVID