Ministrul Sănătății: Nu putem în domeniul sănătăţii să reducem posturile pentru că abia le scoatem la concurs

0
128

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că în domeniul sănătăţii nu pot fi reduse posturi, mai ales că abia au fost scoase la concurs.

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu reluarea protestelor, începând din luna septembrie, la o scară mai mare, dacă proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice va fi aprobat.

„Haideţi să vedem un act normativ care este consolidat. Este deocamdată o dezbatere în spaţiul public. Opinia mea, cel puţin dacă discutăm despre zona profesioniştilor din domeniul sănătăţii, este că nu putem în domeniul sănătăţii să reducem posturile pentru că abia le scoatem la concurs. Vrem să le ocupăm. Să nu uităm de partea cu proiectele europene sau cu proiectele care sunt asociate proiectelor europene. Rămâne de văzut. Asta este o discuţie tehnică care ţine de zona de finanţe, iar aspectele ridicate de sindicate o să le discute Guvernul. O să iau şi eu cunoştinţă de punctele lor de vedere, dar nu aş vrea să intrăm în detalii despre un document care este abia la început”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” atenţionează public Executivul asupra impactului negativ pe care îl are proiectul de OUG aflat în dezbatere publică asupra angajaţilor din Sănătate şi a capacităţii unităţilor sanitare de- a asigura servicii publice.

„În condiţiile în care deja inflaţia a redus deja salariile reale cu 42,72% raportat la 1 ianuarie 2018, scăderea suplimentară a unora dintre venituri accentuează într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniştii din Sănătate. Aşa cum am precizat în mod sistematic în ultimele luni, în discuţie poate fi doar creşterea veniturilor angajaţilor din Sănătate, nivelul minim de referinţă fiind compensarea pierderilor determinate de inflaţie”, susţine Federația.

Articolul precedentGuvernul a aprobat programul de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor
Articolul următorMinistrul Rafila, despre reorganizarea CNAS: Este un drum, nu o decizie