Ministrul Rafila, despre reorganizarea CNAS: Este un drum, nu o decizie

0
223

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că reorganizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate reprezintă o decizie care necesită multe acte normative. „Este un drum, nu este o decizie”, a subliniat ministrul.

„Am auzit afirmaţia domnului prim ministru. (…) Eu nu am auzit niciun moment despre desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. (…) Da, trebuie să discutăm despre modul de organizare a serviciilor sau de decontare a serviciilor şi opinia mea este că întotdeauna concurenţa este binevenită. (…) Discutăm despre chestiuni de principiu, nu discutăm despre amănunte. Ieri mi-a cerut soluţie public. Noi avem pregătite diverse variante şi asta este o decizie care necesită multe acte normative şi nu numai asta, ci şi multă muncă şi profesionalism. Este un drum, nu este o decizie”, a precizat prof. univ. dr. Alexandrut Rafila.

Ministrul a dat exemplul statului Israel, unde există patru case publice de asigurări de sănătate.

„De exemplu, în Israel există patru case de asigurări de sănătate, toate sunt publice, nu sunt case private. O astfel de situaţie concurenţială poate duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale”, a explicat ministrul Rafila.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Sănătăţii, joi, să demareze elaborarea unor norme care să aibă ca obiectiv „schimbări profunde” la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, subliniind că este nevoie de un nou mod de lucru, bazat pe „eficienţă şi responsabilitate faţă de banii contribuabililor”.

„Domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde şi la nivelul Casei Naţionale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă şi mai ales de un nou mod de lucru, bazat în primul rând pe eficienţă şi responsabilitate faţă de banii contribuabililor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Nu putem în domeniul sănătăţii să reducem posturile pentru că abia le scoatem la concurs
Articolul următor„Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, program pentru îmbunătățirea calității hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătății