Ministrul Sănătății: Cazurile în care se încalcă grav deontologia sau legea trebuie să fie sancţionate

0
134

Dezincriminarea actului medical este importantă, dar faptele penale ale medicilor nu pot fi trecute cu vederea, a atras atenția ministrul Sănătăţii,prof. univ. dr.  Alexandru Rafila.

„Un statut foarte clar al medicului, care să îi permită să-şi exercite profesia fără constrângeri, cred că este necesar şi poate că aici sunt lucruri care trebuie făcute. Pe de alta parte, nu cred că putem exonera (…) persoana, indiferent de profesiunea pe care o are, dacă face o faptă de natură penală şi din punctul acesta de vedere sigur că dezincriminarea actului medical în sine este extrem de importantă, dar nu putem să trecem cu vederea fapte de corupţie sau alte fapte care sunt legate, de exemplu, de refuzul de a acorda asistenţă medicală”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la evenimentul de lansare a Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine.

Ministrul Sănătății a subliniat că încălcarea deontologiei trebuie sancţionată.

„Trebuie să ne încurajăm colegii să înţeleagă că trebuie să îşi exercite profesiunea în deplină libertate de conştiinţă şi libertate profesională, dar asta nu înseamnă că trebuie acordate medicilor privilegii, cum am văzut că există recomandări (…) trebuie să îi protejăm, trebuie să îi respectăm şi opinia publică trebuie să facă lucrul acesta, pentru că marea majoritate a medicilor îşi desfăşoară cu responsabilitate profesiunea. (…) Pe de altă parte, dacă sunt cazuri care încalcă grav deontologia sau legea, trebuie să fie sancţionate conform legii”, a adăugat Alexandru Rafila.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Articolul precedentUMF Cluj: Consiliere psihologică pentru studenții din Israel și Palestina afectați de consecințele războiului
Articolul următorA fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni ale sistemului endocrin din România