Ministrul Sanatatii: „Am sustinut un clawback diferentiat”

0
47

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca ministerul a sustinut introducerea unei formule de calcul, pentru taxa clawback, diferentiat, proiectul de act normativ care vizeaza redefinirea acesteia aflandu-se in dezbatere in Camera Deputatilor. Proiectul a primit vot pozitiv din partea Senatului si asteapta acum aprobarea forului decizional.

Fie ca va fi pastrata o formula similara cu cea actuala sau se va introduce clawback diferentiat, pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu exista o formula mai convenabila decat cealalta.

„Casa, prin taxa clawback colecteaza o suma. Daca aceasta suma intr-o proportie mai mare sau mai mica este platita de cineva si invers per total noi colectam aceeasi suma. Sustinem oricare varianta. Important este sa fie o varianta predictibila pentru toata lumea si corect aplicata. Trebuie aplicata transparent si la vedere pentru toata lumea”, a explicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in cadrul International Health Forum.

Referindu-se la viitoarea formula a taxei clawback, ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, a explicat ca desi nu poate fi anticipat cu cat va scadea efectiv taxa clawback, dupa redefinire, cu siguranta va fi inregistrata o scadere.

„Clawback-ul a scazut si cred ca aceasta scadere se va confirma si in perioada imediat urmatoare. Nu am cum sa va spun eu cu cat preconizez, fiindca e in functie de consum, dar sigur va scadea. Se vede foarte clar tendinta”, a spus ministrul Banicioiu, prezent la acelasi eveniment.

Pozitia Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste noua formula de calcul pentru taxa clawback ar putea fi sustinuta si de catre Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.

„Ministerul Sanatatii si Guvernul au trimis o pozitie. Probabil ca vom sustine aceasta pozitie in sedinta Comisie pentru sanatate si familie.”, a declarat presedintele Comisiei pentru sanatate si familie, Florin Buicu.

„Au avut loc pana acum patru runde de dezbateri, fiecare dintre parlamentari are dreptul sa depuna amendamente. Aceste amendamente practic intra in discutia tuturor actorilor”, a mai spus Florin Buicu, adaugand ca un termen al formei finale a proiectului de lege nu poate fi anticipat inca.

Articolul precedentMinistrul Educatiei cere inspectoratelor scolare sa aplice corect metodologia de examinare a starii de sanatate a copiilor
Articolul următorNeincrederea parintilor in vaccinuri a dus la o imunizare in scadere in Romania