Ministrul Rafila: Lipsa de educaţie şi de informare sunt principalele cauze ale celor trei afecţiuni stomatologice majore

0
370

Lipsa de educaţie şi de informare sunt principalele cauze ale afecţiunilor stomatologice, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. „În România accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată”, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă „insuficientă” pentru serviciile stomatologice, a subliniat ministrul.

„Lipsa de educaţie, lipsa de informare este cred în primul rând una din principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore – caria, paradontopatiile şi consecinţa lor, respectiv edentaţia. (…) În România accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată, 6.000 de lei, dacă nu mă înşel, pe lună. Este suma pentru serviciile stomatologie, ceea ce în mod evident este o sumă mică. (…) Lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea şi în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate procentual nu mă refer neapărat ca şi sumă în alte ţări din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, la Conferinţa organizată de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

„Ce putem să facem de la Ministerul Sănătăţii şi aici avem nu numai deschidere, ci şi determinarea să o facem este să dezvoltăm programe de prevenţie începând cu cele care se referă la screeningul pentru copiii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. (…) Aşteptăm de la dumneavoastră (n.r. CMSR) propuneri concrete ca să putem să îl începem dacă se poate de anul acesta pentru că evident timpul este important mai ales că discutăm despre o patologie care afectează în special copiii sau mă rog îi afectează atunci când sunt adolescenţi sau adulţi dar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”, a adăugat ministrul.

Potrivit minitrului, este necesar şi suportul autorităţilor locale.

„Mai este un element care sigur că lipseşte, avem nevoie de suportul autorităţilor locale şi vă sugerez dacă se poate să invitaţi la reuniunile dumneavoastră şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, fie că discutăm de Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor Mici pentru că acolo sunt problemele cele mai mari, accesul la servicii este foarte limitat, iar sprijinul sau conlucrarea cu autorităţile locale poate să ducă în mod evident la dezvoltarea unor servicii, fie în şcoli, fie la sediul unităţilor administrativ teritoriale. Se pot face servicii de medicină dentară pentru că există şi resurse pentru investiţii şi putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”, a mai arătat Rafila.

Articolul precedentS. L. dr. Beatrice Mahler/ Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Care sunt cele două zone din România cu risc crescut de tuberculoză care se suprapun cu un nivel de poluare crescută
Articolul următorMinistrul Sănătății: Sigur că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară