Ministrul Rafila: Formarea unui corp profesional puternic de cercetare a funcționării celulelor poate duce România în topul ţărilor lumii

0
265

Dezvoltarea studierii funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei, iar formarea unui corp profesional puternic de cercetare a acestui domeniu poate aduce România în topul ţărilor lumii, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Îmi amintesc cum am început să studiez medicina cu ani în urmă şi am început cu biologia celulară. Apoi ştiinţa a avansat, încetul cu încetul, cu biologia moleculară şi acum suntem implicaţi din ce în ce mai mult în studierea funcţionării celulelor. (…) Cred că dezvoltarea în ţara noastră a unui corp profesional puternic, format din medici, biologi, fizicieni şi biochimişti, care studiază aceste mecanisme şi care dezvoltă modele de bune practici şi publică articole despre cercetările lor va aduce România mai repede în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană şi din întreaga lume în acest domeniu”, a spus Alexandru Rafila, în Aula Academiei Române, la simpozionul „Biodinamica – o abordare transdisciplinară”, potrivit Agerpres.

Practicarea medicinei va fi radical schimbată în următorii ani de aceste cercetări, apreciază ministrul.

„Va fi, în opinia mea, una dintre cele mai importante provocări, în următorii 10 ani, alături de dezvoltarea inteligenţei artificiale în medicină. Eu cred că obiceiurile, comportamentele noastre referitoare la practicarea medicinei vor fi radical schimbate de această dezvoltare”, a precizat ministrul Sănătății.

Organizat de Centrul Internaţional de Biodinamică, în parteneriat cu Academia Română, simpozionul „Biodinamica – o abordare transdisciplinară” marchează 20 de ani de la înfiinţarea institutului şi are ca scop consolidarea unui pol de excelenţă transdisciplinară în biodinamică şi în domenii conexe pentru accelerarea inovării în analiza multidimensională, cu înaltă rezoluţie spaţială, a dinamicii celulare.

Simpozionul urmăreşte lansarea iniţiativei de agregare a unor grupuri de cercetare pentru abordarea provocărilor biomedicale majore.

Articolul precedentMS: Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală
Articolul următorCâte cazuri de gripă clinică au fost raportate la nivel național în ultima săptămână