Ministrul Nicolae Banicioiu face apel la cetateni pentru donare voluntara de sange

0
263

Ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, face apel la populatie pentru donarea voluntara de sange. Apelul vine dupa sesizarile din ultimele zile privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare. Mai mult, in urma acestor sesizari ministrul Nicolae Banicioiu a verificat in data de 24.07.2015 activitatea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti si a facut un apel catre cetateni pentru donarea voluntara, potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii.

in lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

„Cererea zilnica a unitatilor sanitare din Bucuresti este de 1500 pungi/zi, iar centrul de donare poate asigura in aceasta perioada maxim 500 pungi/zi. Facem apel la populatie sa vina la centrele de donare si sa doneze benevol, o punga de sange poate face diferenta in lupta medicilor pentru viata”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu.

in beneficiul pacientilor, Ministerul Sanatatii vrea sa imbunatateasca modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange.

Articolul precedentPremiera nationala: Realizarea celei mai putin invazive operatii de litiaza renala prin utilizarea robotului Avicenna
Articolul următorAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a lansat petitia online Vieti salvate prin pasi mai simpli