Endometrioza, o boala ce afecteaza anual 15% dintre femei

0
53

Endometrioza este o boala progresiva, care afecteaza 10-15% din femei in timpul anilor de reproducere si a doua cea mai frecventa cauza a infertilititatii, 30% pana la 40% din femeile cu endometrioza fiind infertile. Durerea fizica alaturi de cea sufleteasca, data de incapacitatea de a avea copii, aduc cu sine depresie, oboseala, apatie, izolare. Cu tot progresul stiintific, medicina nu a reusit sa ofere o explicatie completa si logica pentru aceasta afectiune, se arata intr-un counicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro .

Endometrioza consta in dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge pana la plamani, maduva spinarii si chiar la creier.

„Sub influenta hormonilor, endometrul se mareste in fiecare luna pentru a primi o sarcina, iar in lipsa acesteia endometrul se elimina si astfel se declanseaza menstruatia. in timpul menstruatiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a parasi corpul si se inflameaza, se poate rupe sau forma tesut cicatrial dureros, care provoaca durere si dinsconfort. in mod normal menstruatia este asociata cu durere inainte de a incepe faza de sangerare propriu zisa, iar ea dispare in ziua a doua a menstruatiei. La femeile care sufera de endometriozadurerea continua toata perioada de sangerare si inclusiv dupa, de aceea este foarte important sa se prezinte la un consult amanuntit atunci cand se sesizeaza durere inainte si in timpul menstruatiei, dureri sau tulburari intestinale, pelviene, in timpul sau dupa actul sexual sau miscari intestinale sau urinare dureroase in timpul perioadelor menstruale. Pentru unele femei durerea este atat de mare incat ajunge sa le afecteze si viata de zi cu zi”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Mai multe detalii despre cauzele aparitiei, diagnosticul si tratamentul endometriozei puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro .

Articolul precedentPremiera nationala: Realizarea celei mai putin invazive operatii de litiaza renala prin utilizarea robotului Avicenna
Articolul următorAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a lansat petitia online Vieti salvate prin pasi mai simpli