Ministrii Finantelor si Sanatatii au discutat despre finantarea serviciilor medicale pentru copiii cu diabet

0
21

Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor impreuna cu reprezentantii Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si ai Federatiei Asociatiilor Pacientilor Diabetici au stabilit, luni, crearea unui Grup de lucru pentru a analiza si monitoriza masurile propuse in cadrul intalnirii de la Ministerul Finantelor Publice, in cadrul careia s-a discutat despre solutiile necesare cresterii calitatii serviciilor medicale pentru copiii cu diabet. intalnirea a fost stabilita inca de la inceputul lunii iunie, in cadrul Conferintei Diabetul Nu este o Joaca, organizata de Sanatatea Press Group si Coalitia pentru Diabetul Juvenil.

in urma discutiilor s-a stabilit necesitatea crearii unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, in cadrul Programului National pentru Diabet Zaharat, in cadrul caruia copiii sa poata beneficia de senzori pentru monitorizarea continua a glicemiei, precum si de pompe de insulina prevazute cu sistem integrat de monitorizare.

„Pana la final de an trebuie sa stabilim clar toate masurile si, implicit, finantarea aferenta, astfel incat sa-i putem ajuta in principal pe copiii bolnavi de diabet” a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor publice.

Ad in title

Principalele probleme ale copiilor cu diabet care necesita o rezolvare urgenta:
sunt asigurarea senzorilor de glicemie pentru monitorizarea permanenta a copiilor insulino-dependenti; continuarea testarii pentru monitorizare si montarea de pompe de insulina.

„Sanatatea copiilor nostri este prioritara si trebuie sa facem in asa fel incat copiii diagnosticati cu diabet sa beneficieze de cele mai bune conditii de monitorizare si tratament. Desi programul national, in forma actuala, asigura teste de monitorizare a glicemiei si pompe pentru insulina, totusi, administrarea tratamentului cu insulina si testarea zilnica a valorilor glicemiei presupune mii de intepaturi pe an. Prin introducerea in program a senzorilor si a pompelor de insulina prevazute cu sistem integrat de monitorizare continua a glicemiei, vom elimina suferinta copiilor si tinerilor care sufera de diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

O alta tema de discutie a fost: modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Programului National de Diabet Zaharat si a Contractului-Cadru, cu privire la modul de achizitie sau decontare a dispozitivelor medicale si a consumabilelor necesare acestora.

La intalnire au mai participat: dl. Laszlo Attila – Presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senatul Romaniei, dl. Florin Buicu – Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Casei Nationale de Sanatate si reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.

Conform evidentelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in prezent, in Programul National pentru Diabet Zaharat sunt tratati aproximativ 830.000 de pacienti, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet.

Articolul precedentSpecialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Articolul următorCe presupune o incaltaminte speciala in cazul persoanelor cu picioare deformate sau cu diferite probleme ale piciorului?