Conferinta Nationala a Medicamentului 2018

0
217

Bucurestiul va gazdui in perioada 20-21 septembrie 2018 Conferinta Nationala a Medicamentului.

Temele centrale ale conferintei sunt: Siguranta pacientului si farmacovigilenta, Reglementare, Comunicare etica, Acces. Conferinta este organizata in parteneriat institutional cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sub egida Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului si Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor.

Evenimentul va dezbate importanta farmacovigilentei, provocarile si solutiile pentru utilizarea responsabila, in conditii de siguranta a medicamentelor, precum si solutiile pentru imbunatatirea accesului la tratament.

Vor participa personalitati din domeniul medical, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor din zona de reglementare a medicamentelor, profesionisti in sanatate, farmacisti, medici, asociatii de pacienti, reprezentanti ai industriei farmaceutice si ai mass-media.

Dintre speakeri amintim: Prof. dr. Anca Buzoianu – Presedinte al Consiliului stiintific al ANMDM, Dr. Alexandru Velicu – Presedinte ANMDM, Dr.Roxana Stroe – sef serviciu Farmacovigilenta si Managementul Riscului la ANMDM, Membru PRAC (Comitetul pentru Evaluarea Riscurilor in Farmacovigilenta), Dr. Nicolae Fotin – Expert medical si reglementare, Conf. dr. Diana Loreta Paun – Consilier de Stat Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala, Dr. Laszlo Attila – Presedinte Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei, Conf. dr. Florin Buicu – Presedinte Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Prof. dr. Alexandru Rafila – Expert sanatate publica.

Invitat special in cadrul conferintei este Prof. Herve Le Louët – Presedinte al Consiliului Organizatiilor Internationale pentru stiinte Medicale (CIOMS) si fost expert stiintific in Comitetul pentru Evaluarea Riscurilor in Farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului.

Farmacovigilenta, definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind „stiinta si setul de activitati legate de depistarea, evaluarea, intelegerea si prevenirea efectelor adverse ale medicamentelor” (1), este una dintre zonele de interes maxim care are cea mai abrupta crestere din domeniul medical. Acest domeniu este esential pentru monitorizarea sanatatii publice si pentru utilizarea in siguranta a medicamentelor.

Obiectivele specifice ale farmacovigilentei (2) sunt:

Øsa imbunatateasca ingrijirea pacientului in legatura cu utilizarea in conditii de siguranta a medicamentelor si a interventiilor paramedicale,

Øsa contribuie la evaluarea beneficiilor, a efectelor nocive, a eficacitatii si a riscului de utilizare a medicamentelor, incurajand utilizarea in conditii de siguranta, rationala si eficienta (inclusiv eficienta din punct de vedere al costurilor),

Øsa promoveze intelegerea, educarea si formarea clinica in domeniul farmacovigilentei si comunicarea eficienta catre public.

Farmacovigilenta s-a dezvoltat si va continua sa se dezvolte ca raspuns la nevoile pacientilor. Cresterea incidentei afectiunilor cronice si non-cronice este principalul factor determinant al cererii in crestere de medicamente. Aceasta crestere la nivel mondial este direct proportionala cu consumul de produse farmaceutice si, in extenso, cu aparitia reactiilor adverse. in consecinta se estimeaza o crestere a cererii pentru monitorizare si reglementare a medicamentului, pentru standardizare si alocare de resurse pentru implementarea la nivel global, regional si local.

„Exista o relatie complexa, extrem de importanta intre o serie de parteneri implicati in practica de monitorizare a sigurantei medicamentelor. impreuna trebuie sa conlucram, sa anticipam si sa raspundem printr-un set de masuri consolidate la cererea si nevoia populatiei, a politicienilor si tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii. Prin acest eveniment ne dorim sa aducem la aceeasi masa toti factorii interesati, pentru a identifica si oferi solutii legate de siguranta medicamentului din perspective diferite (pacienti, companii, autoritati). Un punct important este identificarea celor mai eficiente cai si metode de a comunica responsabil aceasta problematica catre pacientul roman. Farmacovigilenta trebuie sa faca parte integranta din toate programele de sanatate publica care utilizeaza medicamente pentru a optimiza utilizarea resurselor de sanatate si a preveni eventualele tragedii”, Prof. Dr.Anca Dana Buzoianu, coordonatorul stiintific al evenimentului, Presedinte Consiliul stiintific al ANMDM din Romania.

Vor fi abordate teme precum: importanta si rolul activitatii de farmacovigilenta in practica medicala si farmaceutica, activitatea de farmacovigilenta din perspectiva pacientilor, erorile de medicatie si malpraxis, siguranta vaccinurilor, utilizarea off-label, colectarea de date in contextul farmacovigilentei si al noilor reglementari GDPR, perspective de viitor in farmacovigilenta – dezvoltarea tehnologiei si digitalizarea.

Despre ANMDM:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale reprezinta de peste 50 de ani autoritatea de reglementare in domeniul medicamentului din Romania si, din 2015, autoritatea nationala competenta si in domeniul evaluarii tehnologiilor medicale.

PR & Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Media Kompass – monitorizare si evaluare

Info:

1. http://www.who.int/medicines/areas/quality_safety/safety_efficacy/pharmvigi/en/

2. http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s4893e/s4893e.pdf?ua=1

Articolul precedentSpecialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Articolul următorCe presupune o incaltaminte speciala in cazul persoanelor cu picioare deformate sau cu diferite probleme ale piciorului?