Noua lege a sanatatii prevede multe noutati, care potrivit autoritatilor, vor veni in sprijinul sistemului de sanatate si al pacientilor. Printre aceste noutati se numara si programele nationale de sanatate, care nu vor mai tine in totalitate de Ministerul Sanatatii.

„Ministerul Sanatatii va pastra doar programele de preventie pentru bolile transmisibile, pentru bolile netransmisibile, programele de educatie pentru un stil de viata sanatos si programul de asigurari al sanatatii mamei si copilului. Teoretic, deocamdata, tot Ministerul Sanatatii gestioneaza si problemele pe programele terapeutice. Cum? Ministerul trimite bani la Casa de Asigurari si practic se produce un declic intre sursa banului si Casa de Asigurari si nu intotdeauna banii ajung la timp sau acolo unde trebuie. Acesta este motivul pentru care am considerat ca este necesar ca sa eliminam aceste piedici consumatoare de timp, care nu aduc nicio imbunatatire in utilizarea judicioasa a banilor. Pe acest punct suntem de acord si noi si CNAS si, in urma discutiilor cu asociatiile de pacienti, si pacientii”, a declarat in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor, dr. Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

O alta noutate pe care o aduce noua lege a sanatatii este si modul de finantare. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, finantarea se va face pe baza unei liste propusa de Minister si aprobata prin hotarare de Guvern. Pe aceasta lista „se vor gasi toate medicamentele de care pacientii au nevoie. Ministerul Sanatatii a demarat o politica de a aduce medicamentele pe care importatorii, din cauza unor ratiuni economice, nu le mai aduc in tara. in prezent se deruleaza o campanie de aducere a medicamentelor citostatice sau a unor antibiotice care nu se gasesc deocamdata pe piata romaneasca”.

De altfel se are in vedere si o verificare a costurilor din sistemul sanitar romanesc. „Sunt verificate un numar de 56 de spitale. in aceasta campanie se verifica costurile pe medicamente. Şi asta pentru ca s-a constatat ca sunt zone in care medicamentele din programele nationale sunt mai scumpe decat la Bucuresti sau costa mai scump in Bucuresti decat in provincie, cu toate ca nu exista o diferenta notabila intre volumul de medicamente cumparate si intre cele doua regiuni. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sanatatii, pentru a imbunatati utilizarea banului public, a demarat aceasta activitate de control. in urma analizei, vom trage niste concluzii. Avem de altfel si recomandarea Curtii de Conturi ca achizitia de medicamente pentru programele nationale sa se faca centralizat. Cred ca asa am putea sa reducem mult mai mult costurile, iar pacientii sa acces mai mult la aceste medicamente”, a mai declarat dr. Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.