Primul capitol scris din Noua Lege privind reforma in sistemul sanitar va fi publicat astazi, 06.02.2012, pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii, la sectiunea Forum Reforma in Sanatate. Acest prim capitol se refera la organizarea si functionarea spitalelor si a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile si conferintele organizate la inceputul anului 2012 cu organizatiile profesionale, sindicale, politice si cu reprezentantii societatilor civile.

Titlul referitor la organizarea si functionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin cresterea libertatii manageriale care sa permita eficientizarea activitatii.

Primul obiectiv prevazut in Capitolul I din Noua Lege a Sanatatii vizeaza crearea posibilitatii reorganizarii spitalelor ca fundatii, unitati nebugetare, nonprofit si de utilitate publica. Decizia reorganizarii apartine actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al Fundatiei.

Pe de alta parte, acest prim capitol prevede si reducerea birocratiei prin coborarea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului, care va avea libertatea de a decide, fara aprobari superioare. Conducerea spitalelor are insa responsabilitatea de a respecta reglementarile Ministerului Sanatatii in privinta angajarii de personal, utilizarii la capacitate maxima a resurselor tehnice si umane, atragerii de investitii private in spitalul public, remunerarii medicilor si personalului medical in functie de calitatea, complexitatea si volumul activitatii si in privinta realizarii de parteneriate public-privat, in vederea dezvoltarii capacitatii de asistenta medicala si cresterii calitatii serviciilor medicale.

Tot aici este specificat faptul ca pacientii vor beneficia de cresterea calitatii serviciilor medicale ca urmare a atragerii de investitii suplimentare din sectorul privat si a interesului ridicat al personalului medical prin suplimentarea veniturilor. Pacientii vor beneficia si de reducerea platilor informale, dar si de facilitarea dezvoltarii asigurarilor voluntare de sanatate.

in capitolul privind organizarea si functionarea spitalelor este specificata posibilitatea universitatilor de invatamant medical de a avea in administrare spitale in care se desfasoara invatamant medical si, nu in ultimul rand, clarificarea clasificarii spitalelor.

Potrivit secretarului de stat in cadrul Ministerului Sanatatii,dr. Vasile Cepoi, reprezentantii spitalelor publice pot analiza documentul si pot face propuneri de completare sau modificare pana miercuri, 11 aprilie. Dupa ce vor fi analizate propunerile, forma finala a textului va fi redactata in vederea supunerii ei in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii la Transparenta decizionala.