O treime din populatia generala va prezenta intr-un moment sau altul al vietii o tulburare mintala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, 1 din 3 persoane este afectata de o boala mintala, afectiune care atrage dupa sine numeroase probleme, mai ales fenomenul de stigmatizare din partea societatii. Stigmatizarea este factorul care conduce pacientii cu boli mintale la caderi psihice si stari de anxietate.

„Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Astfel apar divizarile: grupul „nostru” al celor superiori si grupul „lor” al celor fara valoare. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice. Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice, in unele cazuri-suicid. Din aceasta cauza, ei vor apela cu intarziere la serviciile si profesionistii din sanatatea mintala. Vor prefera sa se izoleze social, se vor integra cu dificultate in comunitate si vor intampina dificultati in gasirea unui nou loc de munca”, a precizat prof. univ. dr. Catalina Tudose, medic psihiatru si presedinte al Societatii Romane Alzheimer, in cadrul unei conferinte de presa.

Pacientii cu boli mintale se confrunta deseori si cu problema de a fi respinsi de la locul de munca si chiar de a nu fi deloc angajati. Conform Organizatiei Internationale a Muncii sunt angajate doar 10% din persoanele cu probleme de sanatate mintala care doresc sa lucreze si sunt considerate capabile de munca.

O statistica din anul 2007 arata ca in Romania 9,8% dintre persoanele cu tulburari psihice sunt angajate, in timp ce 84,5% sunt in somaj sau pensionari.