Reprezentantii celor 19 spitale administrate de Primaria Genarala Bucuresti s-au intalnit in data de 6 aprilie 2012 cu primarul Sorin Oprescu pentru a discuta pe marginea primul studiu privind satisfactia pacientilor din spitalele bucurestene.

Studiul pilot a fost realizat in perioada mai-octombrie 2011 de catre reteaua Info Sanatate si Adminsitratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, pe un esantion de 1124 de pacienti din 17 spitale din Bucuresti, aflate in subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. Obiectivul studiul a fost realizarea unei analize amanuntite a satisfactiei pacientilor din spitalele de stat aflate in subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si realizarea de propuneri privind imbunatatirea calitatii serviciilor medicale.

Datele obtinute arata o usoara tendinta spre satisfactie ridicata a pacientilor, indicele general de satisfactie fiind de 60%. Satisfactia fata de spital este mai ridicata decat scorul general de satisfactie, respectiv 66%, iar asta in timp ce satisfactia fata de medici, personalul medical si serviciile medicale se situeaza sub indicele general, adica 54%.

Referitor la datele furnizate de studiul pilot, primarul general Sorin Oprescu a precizat ca „fara investitie in domeniul sanitar ramanem la metodele vechi de pus un diagnostic. Spiritul de adminsitrare al spitalelor s-a schimbat foarte mult si va multumesc pentru seriozitate. Am o multumire foarte mare dupa patru ani de zile, dupa ce am vazut o transformare foarte mare in cele 19 spitale. Am dorit aceasta cercetare pentru a arata lumii ceea ce suntem noi. Bineinteles au existat si nemultmiri, dar exista si satisfactii”.

Cercetarea a identificat o problema importanta si anume necesitatea ca medicii sa ofere explicatii pe intelesul bolnavilor, 84% dintre pacienti declarand ca nu prea inteleg unii termeni medicale, utilizati de medici. Totodata pacientii au avut posibilitatea sa faca unele sugestii, printre acestea se numara sporirea gradului de curatenie, modernizarea aparaturii medicale si a mobilierului, un numar mai mare de asistente si deschiderea unor farmacii in cadrul spitalelor.

Pe de alta parte, primarul general Sorin Oprescu le-a cerut medicilor sa puna in functiune toata aparatura existenta in spital. in ceea ce priveste comunicarea cu bolnavii, Sorin Oprescu facut un apel catre managerii de spitale, directorii medicali si tot personalul medical sa se poarte si sa vorbeasca frumos cu bolnavii, pentru ca din acest punct pleaca toate acuzele si discutiile.

in cadrul acestei intalniri, Sorin Oprescu a adus in discutie o problema foarte importanta si anume faptul ca in ultimii 20 nu s-a mai construit niciun spital si si-a exprimat hotararea de a-i ajuta in continuare pe managerii de spitale, cu specificatia „ca nu pot sa duc bani intr-un sector care doresc sa functioneze bine, fara participatiunea dumneavoastra”.