in Monitorul Oficial din 30 mai 2019 a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr. 814 din 29 mai 2019 privind modificarea anexei nr. 1 la Ord. m. s. nr. 1.468/2018 pentru aprobarea preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile in Romania, care pot fi utilizate/comercializate de catre detinatorii de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii acestora, distribuitorii angro si furnizorii de servicii medicale si medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relatii contractuale cu Ministerul Sanatatii, casele de asigurari de sanatate si/sau directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania, a preturilor de referinta generice si a preturilor de referinta inovative.

in fapt, este vorba de cresterea preturilor pentru medicamentele Viekirax si Exviera, folosite in tratamentul infectiei cu virusul hepatitic C. Pentru aceste medicamente exista contracte de cost – volum – rezultat, dar cresterea preturilor s-a facut cu derogare de la prevederile stipulate in art. 4 alin. 1 si art. 12 alin. 2 din Ord. m. s. nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, pe baza unei note aprobate de conducerea Ministerului Sanatatii.

Reprezentantul detinatorului autorizatiilor de punere pe piata ale celor doua medicamente, AbbVie Romania, a solicitat in martie 2019 reducerea preturilor din Canamed (stabilite la finalul anului 2018), pentru medicamentele in cauza, lucru aprobat de MS prin Ord. m. s. nr. 625/2019, publicat in Monitorul Oficial la 25 aprilie. Ulterior, compania farmaceutica a revenit asupra modificarii, solicitand revenirea la preturile anterioare (mai mari).

intregul proces legislativ a fost accelerat de Ministerul Sanatatii, proiectul de ordin fiind publicat pe site-ul MS de la 17 la 27 mai 2019, pe 28 mai avand loc o dezbatere publica la sediul MS, iar pe 29 mai a fost deja semnat ordinul de catre Sorina Pintea, ministrul sanatatii. Astazi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, au intrat deja in vigoare noile preturi, mai mari.

Preturile modificate la cererea companiei AbbVie in aprilie 2019 erau de 1.012,61 lei (pret cu amanuntul minimal cu TVA) pentru Exviera si de 10.901,09 lei pentru Viekirax. Prin ordinul publicat astazi, pe „repede inainte”, preturile au devenit 3795,59 lei pentru Exviera si 42.905,35 pentru Viekirax. Nicaieri, in documentele care explica adoptarea acestor preturi, nu este furnizata vreo explicatie a motivului pentru care AbbVie intai a cerut reducerea preturilor si apoi a cerut majorarea la loc a acestora.

Conform datelor CNAS, in Romania sunt aproximativ o mie de pacienti inclusi in tratamentul cu Viekirax si Exviera, aflati in limita maxima a perioadei de administrare.